Coneix els ajuts a la rehabilitació d’habitatges amb les sessions informatives de Nou Barris

10/02/2023 - 12:55 h

L’Ajuntament de Barcelona, mitjançant l’Institut Municipal de l’Habitatge i la Rehabilitació, durà a terme quatre sessions informatives obertes i gratuïtes a tota la ciutadania, que no requereixen inscripció, durant els mesos de febrer i març, amb els ajuts econòmics a la rehabilitació d’habitatges com a tema d’anàlisi. Concretament, la primera de les trobades serà el dimarts 14 de febrer a les 18 hores a la Sala de Plens Nou Barris, mentre que la segona tindrà lloc el dijous 23 de febrer a les 18 hores al Casal de Barri de Verdum i, la tercera, el dimarts 28 de febrer a les 18 hores al Centre Cívic de la Zona Nord. La quarta i última serà el dimarts 7 de març a les 18 hores a l’IES Besòs (Sala Magna), al c. Josep Pla, 56.

Quatre sessions dirigides al veïnat de la zona sud del districte (Turó de la Peira, Vilapicina i la Torre Llobeta, Can Peguera i Guineueta), al de la zona centre (Canyelles, Verdum, la Prosperitat i les Roquetes) i la zona nord i Trinitat Nova. Una bona oportunitat per als ciutadans que ho desitgin de conèixer de primera mà els diferents ajuts a la rehabilitació que ofereix actualment l’Ajuntament de Barcelona.

Rehabilitacions amb consciència ambiental

Els darrers anys, s’ha constatat una aposta decidida per part de l’Ajuntament de Barcelona per a la intervenció i millora d’edificis a tota la ciutat, en part com a solució davant la manca de disponibilitat d’habitatges per part dels ciutadans. Gràcies a la injecció econòmica que han suposat els fons europeus Next Generation, en l’actualitat el consistori ofereix fins a quatre línies d’ajuts que poden arribar a cobrir fins al 80% de la inversió de la rehabilitació. Els ajuts van dirigits a la mateixa estructura de l’edifici, en millores en l’habitatge, en la implementació del llibre d’edifici, així com fins i tot un conjunt d’habitatges d’un mateix barri.

Un ventall de línies d’actuació que demostren que Barcelona és una referència en aquest camp en l’àmbit estatal, i que obren noves alternatives en el futur. I és que més enllà d’una millora en el confort diari dels ciutadans, les mesures de rehabilitació incideixen, cada vegada més, en l’eficiència energètica, tant en l’interior dels habitatges com en el conjunt dels edificis. 

I, en aquest sentit, s’està posant èmfasi en la importància de col·lectivitzar el procés de rehabilitació, i involucrar a totes les persones que conformen la comunitat de veïns. Una dinàmica que ha de permetre crear un model més circular, que camini cap a la descarbonització, i generar així una comunitat que permeti compartir energia, fins i tot entre diversos edificis veïns.

Més enllà de les sessions informatives organitzades en els diferents districtes, l’Ajuntament ofereix un servei d’atenció al ciutadà mitjançant l’Oficina de Rehabilitació Municipal (ORM), que compta amb els recursos per informar, assistir i tramitar els ajuts a la rehabilitació que desitgin implementar els ciutadans. A més, com a pas previ a dur a terme qualsevol acció, el web de l’IMHAB disposa d’un simulador de rehabilitació, un espai de consulta obert que ofereix informació clau sobre l’estat dels edificis de la ciutat, el seu potencial de millora i la possibilitat d’acollir-se a les subvencions dels fons Next Generation.