Desvarío, el nou festival de flamenco a Barcelona

27/08/2021 - 08:30 h

Del 16 al 19 de setembre, comptarà amb concerts, conferències i tallers de flamenco familiar i inclusiu

L’any 2000, el Districte de Nou Barris va crear un dels festivals flamencos més importants de la ciutat, per on van passar figures com Juan Habichuela, Moraíto, Rancapino, Eva la Yerbabuena, Israel Galván, Carmen Linares o Mayte Martín.

Ara, 21 anys després, el Districte de Nou Barris i El Dorado (Societat Flamenca Barcelonesa) sumen esforços per recuperar aquella empremta originària, amb una mirada transversal, inclusiva i familiar, i presenten “Desvarío. Flamenco 21 Nou Barris”.

Joves, empoderats i amb talent

Els concerts tindran lloc al Pati de la Seu del Districte, i començaran el divendres 17 de setembre, amb Matías López El Mati, Óscar Lago i Javier Rabadán.

El Mati és una de les joves veus flamenques amb més projecció i futur. Ha actuat als festivals més importants, tant nacionals com internacionals. Cantaor català, resideix a Sevilla i l’any 2019 va guanyar la Lámpara Minera, del prestigiós Festival Internacional de Cante de las Minas en la Unión (Múrcia).

L’acompanyarà el guitarrista gadità Óscar Lago, que ha treballat amb artistes i formacions com les companyies de Javier Latorre, d’Antonio el Pipa, Miguel Poveda o Rocío Molina.

Javi Rabadán, un dels altres còmplices habituals de Matías López, nascut a Múrcia, s’ha format en percussió clàssica i flamencologia i ha treballat amb grans noms del flamenco i el jazz com Antonio Canales, José Antonio Rodríguez, Sergio de Lope, Farruquito, Álvaro Paños, El Pele, Encarna Anillo, etc.

Els germans Lagos i Leonor Leal

El certamen continuarà el dissabte 18, quan gaudirem de dos concerts consecutius. El primer, a les 21 h, el protagonitzarà el cantaor de Jerez de la Frontera David Lagos i el seu germà, el prestigiós guitarrista Alfredo Lagos. David Lagos és un cantaor de reconegut prestigi en el món del flamenco que només amb 27 anys va obtenir el Premi Revelació a la Bienal de Sevilla, un dels certàmens més prestigiosos de flamenco. També va aconseguir la Lámpara Minera al Festival Internacional de Cante de Las Minas (2014), i ha col·laborat  amb les primeres figures del baile, com Israel Galván i Rocío Molina. El seu germà Alfredo és un clar exponent de la generació de guitarristes que han trobat una síntesi entre la sonoritat clàssica i les noves harmonies. Ha acompanyat grans del flamenco com Enrique Morente, Carmen Linares, Fernando Terremoto o Israel Galván.

La segona intervenció, a les 22.30 h, anirà a càrrec de la bailaora també jerezana Leonor Leal, pura versatilitat, fet que li permet respondre a qualsevol desafiament i adaptar-se a tots els contextos. És una bailaora, i alhora creadora, en constant evolució. Al seu costat hi trobarem Antonio Moreno, més que un percussionista, un músic complet que va guanyar l’any 2014 el Premio Filón al millor instrumentalista flamenco del Festival de la Unión.

Finalment, el diumenge 19 de setembre, a les 21 h, clourà aquesta primera -i renovada- edició del “Desvarío. Flamenco 21 Nou Barris”, amb un concert amb Jesús Méndez, Dani de Morón i Patricia Guerrero. Jesús Méndez és un cantaor jerezano singular amb unes dots vocals extraordinàries. Dani de Morón és un guitarrista d’altíssim nivell i considerat per molts experts com l’exponent més significatiu entre els guitarristes de la seva generació. I, finalment, el ball anirà a càrrec de Patricia Guerrero, de Granada, que acaba de fer 30 anys i porta la meitat de la seva vida ballant professionalment. Amb 17 anys ja havia guanyat el premi Desplante del Festival de la Unión.

Conferència i tallers

El festival també comptarà amb dues activitats gratuïtes: d’una banda, una conferència de José Luis Ortiz Nuevo el divendres 17 de setembre, a les 19 h a la Sala de Plens de la Seu del Districte, amb el significatiu títol “El flamenco, un arte popular moderno”. Ortiz Nuevo és un flamenco que ni canta ni toca ni balla, però ningú millor que ell per traçar-nos les coordenades en què avui es mou aquest art. És investigador i va ser el fundador i  director de la Bienal de Sevilla i de la inoblidable Bienal de Málaga de 2007.

Aquest esdeveniment s’oferirà en llengua de signes i/o subtitulat, prèvia demanda a través del correu electrònic spitnb@bcn.cat

I, ja per acabar, amb la voluntat de fer partícip del flamenco a tothom qui ho vulgui, el festival programa el dijous 16 de setembre el Taller de Flamenco Inclusiu, a les 17 h, i el Taller de Flamenco en Família, a les 18.30 h. Tots dos esdeveniments, al Pati de la Seu del Districte.

El taller inclusiu vol obrir el flamenco a persones amb i sense diversitat funcional, apropar-los a aquest univers d’art i emoció de què moltes vegades queden exclosos. En aquest context, s’oferiran eines de participació des de l’evidència que el baile és cosa de cada persona des del propi cos i la pròpia manera de sentir-lo.

I, en paral·lel, el taller familiar vol apropar una degustació de flamenco al públic infantil, acompanyat de familiars per compartir l’experiència i el primer contacte amb aquest art.

Aina Nuñez és cineasta, bailaora i pedagoga, disciplines que combina amb eficàcia i compromís. És la bailaora del grup LaboratoriA i autora del documental Lukamorie.

Tots dos tallers s’oferiran en llengua de signes, prèvia demanda a través del correu electrònic spitnb@bcn.cat

Entrades

La voluntat dels organitzadors és posar a l’abast del públic general els millors exponents del flamenco actual.

Les entrades per als concerts ja estan a la venda a un preu de 15 euros, excepte per als veïns i veïnes de Nou Barris, que fins al 5 de setembre les podran adquirir a un preu de 10 euros. A partir d’aquell dia, tindran el cost de 15 euros per a tothom.

La conferència i els tallers són gratuïts, però necessiten, igualment, reserva prèvia.

  • Podeu comprar les entrades aquí
  • Podeu reservar les vostres invitacions a la conferència i tallers aquí

Tingueu en compte que, a causa de la crisi sanitària de la covid-19, les persones que reservin o adquireixin entrades hauran de registrar-se per poder obtenir les entrades nominatives. Aquest registre nominatiu es podrà fer o modificar fins al mateix dia de l’espectacle.