El barri de Porta va celebrar el passat dissabte 11 de desembre la festa de reobertura de la plaça Sóller i la inauguració del nou espai La Bòbila, després de la seva reforma i ampliació. La jornada es va iniciar amb una actuació de Kangeroo Bollywood a l’espai central de la plaça i una matinal d’activitats de les diverses entitats del barri, com una ludoteca a la plaça, treballs manuals amb l’AFA Palma de Mallorca, un mercat de roba de segona mà i jocs de taula i de geocatching.
Després de l’animació de carrer ‘Circus Freak Show’, d’Infestum Espectacles, van arribar els parlaments de la regidora presidenta del Consell de Districte, Gemma Sendra Planas; la Tinenta d’Alcaldia, Janet Sanz; la presidenta de la Federació Transforma Porta, Viginia Bueno Lluch, i el regidor del districte, Xavier Marcé. La jornada festiva es va allargar fins passada la mitjanit, amb un dinar a càrrec de la Fundació Jovent, un bingo musical, la sessió musical amb la Banda Simfònica de Roquetes i els concerts de la Tumultuosa, The Goliards Collective i PD Resident, entre altres.
La plaça Sóller, amb noves zones d’estada i millor accessibilitat
Reoberta el passat 11 de novembre, la plaça Sóller és ara un nou parc verd de referència a Porta, amb noves zones d’estada que conviden al passeig i que milloren la permeabilitat i accessibilitat de la plaça amb els carrers que l’envolten. El centre de la plaça s’ha convertit en un gran espai d’ús polivalent i de relació, des d’on es té accés directe a les voreres perimetrals i a la xarxa de camins de la plaça. Un altre element important és el llac central que enriqueix la biodiversitat de l’espai urbà. Al seu voltant s’ha generat un espai en forma de prat de gespa que connecta amb la gran plaça.
La plaça compta amb una zona de pràctica esportiva amb taules de ping-pong i una paret d’escalada; una àrea d’esbarjo per a gossos de més de 500m2; una àrea de jocs infantils per a totes les edats; un espai polivalent de relació tipus àgora per poder organitzar esdeveniments i actes de petit format; una zona de pícnic; i una zona de fitness amb aparells de gimnàstica per a gent gran. Pel que fa a la vegetació, s’ha conservat l’arbrat existent a la vegada que s’han augmentat les capes d’arbustos o l’arbrat de fulla caduca amb l’objectiu de generar espais d’ombra a l’estiu i solejats a l’hivern. La presència de vegetació amb floració permet mostrar el pas de les estacions i caracteritza les diferents parts del parc.
Les obres de transformació de la plaça Sóller es van iniciar l’agost del 2019, amb una durada prevista de 15 mesos, i s’han vist afectades per l’aturada de les obres a causa de la covid-19. La inversió total ha estat de 4,5M euros.
La Bòbila de Porta, ara més sostenible i energèticament eficient
Aquest emblemàtic edifici ha estat renovat amb una nova volumetria i criteris de sostenibilitat i eficiència energètica, amb l’objectiu final que esdevingui un pol d’atracció i activitat pels veïns i veïnes de l’entorn. A més de la mateixa ampliació de l’equipament, s’ha reubicat l’accés principal per fer-lo accessible des de la plaça. També s’ha canviat de lloc l’escala exterior per potenciar la connexió de vianants amb l’espai enjardinat.
La Bòbila és un equipament de gestió cívica que, a través del projecte de l’Ateneu i el Casal de Joves de Porta, planteja un procés de dinamització i d’organització de la comunitat amb l’objectiu d’abordar i impulsar accions que promouen la millora de la qualitat de vida del veïnat. El desenvolupament comunitari és un dels seus objectius fonamentals, així com impulsar iniciatives que dinamitzin el barri a escala social, econòmica, mediambiental i cultural i que millorin la qualitat de vida del veïnat tot promocionant la solidaritat i corresponsabilitat.
El treball en xarxa és una de les senyes d’identitat del projecte La Bòbila. Aquesta va ser l’aposta que va motivar la creació de la Federació Transforma Porta, que està integrada per l’Associació de veïnes i veïns de Porta; l’Agrupament Scout Creu del Sud; l’Associació en defensa de l’habitatge 500×20; l’Assemblea d’aturades i aturats de Nou Barris; l’Associació de Famílies per la Salut Mental de Nou Barris (AFEM); Porta Cultural; Dones Portenyes; Òmnium Cultural Nou Barris; el Club Petanca Alcúdia; els horts comunitaris Porta’m a l’hort i Can Valent, i el Casal de Joves Porta.