El Cibernàrium tornarà a Nou Barris, on va néixer fa 20 anys

23/09/2020 - 12:52 h

És una de les noves actuacions per a la capacitació, desenvolupament i generació de talent a la ciutat, i que inclouen també multiplicar per tres la formació tecnològica a través de la IT Academy, l’escola de programació web gratuïta de Barcelona Activa, que capacitarà més de 3.000 persones en els propers cinc anys

El Cibernàrium, el servei de divulgació i capacitació tecnològica de Barcelona Activa, tornarà a Nou Barris, el districte on va néixer fa 20 anys. Serà al llarg del 2021, amb l’objectiu d’augmentar els espais i l’abast dels seus serveis.

L’equipament forma en competències digitals més de 15.000 persones cada any, en col·laboració amb el sector privat. L’objectiu, acabar amb la bretxa digital que fa que moltes persones no tinguin accés a les ofertes laborals actuals, i dotar tothom de les mateixes oportunitats derivades de la transformació digital.

És una de les noves actuacions per a la formació, desenvolupament i generació de talent a la ciutat, anunciades ahir i que inclouen també multiplicar per tres la formació tecnològica a través de la IT Academy, l’escola de programació web gratuïta de Barcelona Activa, que capacitarà més de 3.000 persones en els propers cinc anys. Així, es donarà resposta a les vacants que hi ha en el sector tecnològic, l’únic sector que ara mateix genera ocupació de qualitat a la ciutat. En els últims 2 anys, més de 150 persones que han passat per aquesta escola han troba feina, amb un ràtio d’inserció del 76% i un salari mig superior a la resta de sectors.

La dotació econòmica d’aquestes actuacions, anunciades pel primer tinent d’alcaldia d’Economia, Treball, Competitivitat i Hisenda, i president de Barcelona Activa, Jaume Collboni, serà de 5,3 milions d’euros.

Talent com a motor econòmic i talent digital com resposta als nous temps

Les TIC són un dels sectors de major creixement d’ocupació. En els darrers 6 anys el sector ha augmentat en més de 20.000 persones, fet que representa un augment proper al 55%. Això suposa una evolució molt més ràpida que la del conjunt de l’economia de la ciutat (+16%). D’altra banda, aquesta tendència també es registra en el teixit empresarial, on les empreses TIC han crescut gairebé un 49%, mentre que el conjunt d’empreses amb persones assalariades a Barcelona ho ha fet en un 8,6%. En global, l’economia vinculada a les TIC representa el 8% del PIB de la ciutat.

L’ecosistema digital de Barcelona requereix un major volum de persones amb capacitats digitals avançades que la ciutat no pot proveir (programadors/es webs, analistes de big data, dissenyadors/es de videojocs, experts/es en realitat virtual o encriptació, entre d’altres). La demanda de perfils digitals s’ha incrementat el 40% en un any, mentre que els perfils disponibles només han crescut un 7,6%.

A més, es donarà una nova empenta al Lidera, un espai de creixement i networking de referència per a totes les dones de Barcelona amb l’objectiu de trencar amb el sostre de vidre i rellançar el talent femení a través d’una oferta permanent de programes, tallers i seminaris. D’altra banda, els programes de mentoring empresarial volen donar suport a noves generacions de talent i persones emprenedores, noves empreses i professionals que volen assolir noves fites en matèria de creixement empresarial o personal.