Probablement us sonarà, si és que no l’heu vista, una pel·lícula relativament recent titulada “El mestre que va prometre la mar”. Explica la història d’Antoni Benaiges, un jove mestre de Tarragona que abans de la guerra va ser professor en un poble de Burgos i que mitjançant un innovador mètode pedagògic va inspirar els seus alumnes i els va fer una promesa: dur-los a veure el mar.
En el fet que haguem conegut la història de Benaiges hi té gran part de responsabilitat el fotògraf Sergi Bernal. Un bon dia va decidir anar a fotografiar les “fosses de la vergonya”, a Burgos. I allà li van parlar d’un “paisano”. Era el mestre Benaiges. Estirant el fil, i a partir de trobades amb exalumnes i familiars d’aquests exalumnes, en Sergi va descobrir l’apassionant història que hi ha darrera del mestre. “La història del Benaiges era també la de la meva família i dels represaliats del franquisme. És una història de memòria”.
Del seu treball n’han sorgit una novel·la, una obra de teatre i un documental. Però el primer que en va tenir coneixement va ser el Fòrum Fotogràfic Can Basté. Aquí hi va presentar tot el treball fotogràfic relacionat amb la fossa. Segons explica, “en veure el projecte va ser quan vaig pensar en Can Basté. Hi havia fet cursos de fotografia documental, i hi estava molt vinculat. Però això va agafar una altre dimensió”. Corria l’any 2011 i, efectivament, es va presentar al Fòrum. I el va guanyar. Un dels aspectes més interessants del projecte va ser la presentació (vegeu-ne la imatge), amb una fotografia al terra de la fossa comuna que feia 8 metres de llarg. “La imatge, vista des de dalt, impactava. Removia consciències”, explica.
Guanyar el Fòrum, segons diu, va ser una “empenta per poder finançar i fer el mecenatge de l’exposició, que era cara”. Els resultats posteriors parlen per si sols: l’exposició “Desenterrant el silenci” ha passat per 63 sales. Per això, opina que “és imprescindible que hi hagi espais com el Fòrum Fotogràfic. Pagar-te la fotografia és molt costós”. I té clar que el certamen és útil per a “qualsevol persona que faci fotografia i vulgui tirar endavant un projecte fotogràfic. No sabem si ens traurà de pobres, però ens obligarà a fer un treball professional. I això ja és una experiència”, remarca.
La mateixa – bona – experiència que va viure la Laia Serra. Ella va participar en el Fòrum Fotogràfic en la darrera edició, la de 2022, i es va endur la beca de publicació amb el treball “Untitled Folder”. Es tracta d’un projecte fotogràfic que sorgeix del treball final de grau i que, com explica l’autora, “explora la relació entre el dispositiu tecnològic i la persona i analitza els rols de poder en les dinàmiques ordinador-persona per reflexionar sobre com aquestes afecten el cos i el pensament”. El seu projecte ha esdevingut un fotollibre fet a partir d’un treball conjunt amb l’editorial Handshake, i s’ha endut el premi Eloi Gimeno al Millor Fotollibre.
De l’experiència a Can Basté en guarda molt bon record. “És una gran oportunitat per ensenyar el teu projecte i rebre feedback. Tant l’organització com el jurat són persones professionals amb una trajectòria molt interessant i poder tenir contacte amb ells o comentar un projecte és una gran experiència”.
Explica també que el camí professional en la fotografia “el va fent un mateix a poc a poc i amb molta paciència, tot i que iniciatives com aquesta de Can Basté són de gran ajuda”. Per això, la Laia anima qui ho vulgui a presentar-se, malgrat que, segons diu, “els processos de preparar una beca a vegades són llargs i desgastadors, sorgeixen molts dubtes i inseguretats. Però és una oportunitat per continuar treballant els projectes i trobar la millor manera de comunicar el que ens interessa. És un bon moment per posar sobre el paper la feina que anem fent com a fotògrafs, independentment del resultat de la convocatòria”. Del mateix parer és en Sergi, que rubrica que cal que el projecte “expliqui una història. Que tingui introducció, nus i desenllaç, i que destil·li passió. Que faci vibrar i no et deixi indiferent”.
Els projectes, fins al 19 de setembre
Podeu presentar els dossiers en línia del 18è Fòrum Fotogràfic Can Basté fins al 19 de setembre de 2024 a les 18 hores. La inscripció és gratuïta.
D’una banda, s’atorgaran 3 beques de 2.000 euros cadascuna per a la producció de projectes expositius fotogràfics. Els tres projectes guanyadors seran exposats de manera individual a la Sala Cava al llarg del 2025-2026. D’altra banda, s’atorgarà una beca de publicació fotogràfica de 3.000 euros, editada i distribuïda per l’editorial Handshake.
Aquí en trobareu més informació, les bases i els enllaços per inscriure-us-hi.