El mercat de la Mercè celebra el 60è aniversari

08/04/2021 - 09:00 h

Les parades repartiran cupons de rascar per un valor total de 3.000 euros en vals de compra

Tal dia com avui de fa 60 anys començava l’activitat al mercat de la Mercè de Nou Barris. Avui, sis dècades després, l’equipament segueix en plena forma i per celebrar l’efemèride, la setmana del 19 al 24 d’abril es guarnirà per a l’ocasió. No només això. El 23 i 24 d’abril, les diverses parades repartiran cupons de rascar equivalents a vals de compra de 5, 10 i 20 euros. En total, 3.000 euros per gastar al propi mercat.

Actualment, el mercat disposa de 55 establiments, 53 parades (amb dos bars interiors i un d’exterior), i dos comerços amb béns no comestibles, concretament una floristeria i una botiga de roba.

Una mica d’història

El mercat de la Mercè es va inaugurar de manera oficial el 19 de març de 1961, coincidint amb la festa de Sant Josep, però no va entrar en funcionament fins al 8 d’abril del mateix any, després d’una nit intensa de feina per part dels comerciants.

L’equipament es va construir en uns terrenys de la masia de Can Basté, al bell mig del camí que anava d’Horta a Sant Andreu. És el segon mercat construït al districte, i inicialment havia de dir-se Mercat de Santa Eulàlia de Vilapiscina, donat que l’actual passeig de Fabra i Puig es deia, llavors, passeig de Santa Eulàlia.

L’any 2011 va rebre el premi al “Millor mercat del món” que atorga l’Institut Municipal de Mercats de Barcelona, després d’esdevenir el primer mercat municipal a associar-se a un eix comercial.

Noves façanes

En els darrers anys, al mercat s’hi han fet dues remodelacions importants. La primera l’any 2017, quan es va renovar la façana del carrer Sant Iscle amb l’objectiu de millorar-ne la il·luminació i l’amplitud i, a la vegada, facilitar l’accés per a les persones amb mobilitat reduïda.

L’any passat també es va executar una reforma de la façana, aquesta vegada la del passeig de Fabra i Puig, que és la principal, i es van adequar els accessos del passeig amb el carrer Aneto. La remodelació va seguir els criteris que ja es van fer servir per a la façana de Sant Iscle en el sentit de millorar la visibilitat i la representativitat del mercat com a equipament públic, i fer servir materials més naturals d’acord amb el producte fresc del mercat i en relació amb el seu entorn.