Amb el lema “A la ciutat, dret a la igualtat”, 628 alumnes de tercer, quart, cinquè i sisè de primària de 21 escoles i centres d’educació especial de Barcelona han rebut l’encàrrec de l’alcalde, Jaume Collboni, d’escriure el Pregó dels Infants, que aquest any vol reflexionar sobre el dret a la igualtat, fruit de les inquietuds manifestades pels nens i nenes que hi van participar el curs passat. De Nou Barris, hi prenen part les escoles Marta Mata i Mercè Rodoreda, i l’institut escola El Molí.
En aquesta nova edició, els infants analitzaran les vulneracions del dret a la igualtat a través de dinàmiques que s’estructuraran en quatre grans eixos: gènere i orientació sexual; procedència, religió i origen; capacitats; i equitat social.
La lectura del pregó la faran nens i nenes representants dels diferents centres educatius el 14 de febrer, davant l’alcalde la ciutat, coincidint amb l’inici de les Festes de Santa Eulàlia.
Informe previ
Com a novetat d’enguany, l’alumnat ha dut a terme un procés d’investigació previ en forma de gimcana pel seu barri o districte amb l’objectiu de detectar qui treballa en aquest dret, com ho fa i quines situacions o accions no l’afavoreixen. D’aquest treball n’ha sorgit un informe amb propostes de millora que ja han donat a conèixer al districte corresponent. A Nou Barris, la presentació va tenir lloc el passat 30 d’octubre a la Seu del Districte, amb la presència entre d’altres d’Esther Páez, consellera de Polítiques d’Infància, Adolescència i Joventut. L’alumnat dels tres centres va exposar de quina manera es garanteix el dret a la igualtat al districte i les conclusions i millores que van extraure de la seva visita a equipaments, comerços, instal·lacions i altres espais del seu entorn, i també de les entrevistes amb les persones usuàries i/o treballadores d’aquests espais i veïns i veïnes del barri.
Dret a la participació dels infants
El Pregó dels Infants és un programa educatiu per fomentar la promoció i la difusió dels drets dels infants i el reconeixement dels nens i nenes com a ciutadans i ciutadanes de ple dret, tal com recull la Convenció sobre els drets dels infants.
El programa incideix en la importància de valors com la convivència i la participació a la ciutat i potencia la implicació de l’alumnat en la millora del seu entorn i la construcció de la ciutat; a més, és una forma d’acostar els infants a les institucions barcelonines.