En marxa el projecte XARSE: Xarxes de Resposta Socioeconòmica

19/11/2020 - 15:02 h

Es tracta d'un servei d’acompanyament a recursos per a persones afectades per la crisi de la covid-19 i suport personalitzat per a la sol·licitud de tràmits administratius

Es tracta d'un servei d’acompanyament a recursos per a persones afectades per la crisi de la covid-19 i suport personalitzat per a la sol·licitud de tràmits administratius

La crisi sanitària derivada de la covid-19 ha comportat una crisi social i econòmica que ha impactat de forma més contundent en barris vulnerables. Per tal de pal·liar els efectes en la vida quotidiana de les persones afectades, diverses administracions han impulsat diversitat d’ajuts i prestacions especials, com ara ajuts per pagar el lloguer, ajuts a autònoms, línies de crèdit per empreses, etc. També entitats socials i noves iniciatives ciutadanes de suport mutu han activat espais i mecanismes d’ajuda i accés a recursos. Malgrat els esforços i donat l’elevat nombre de persones i negocis afectats en barris de rendes baixes, però, molts s’han vist fora de la primera onada d’ajuts.

Amb l’objectiu d’apropar i facilitar tots els recursos i serveis disponibles i donar una resposta efectiva i integral a les persones i famílies, el Pla de Barris i Barcelona Activa han iniciat el projecte XARSE, Xarxes de Resposta SocioEconòmica, que es desplegaran en 6 punts d’atenció als barris, dos d’ells a Nou Barris.

Es tracta d’un servei d’atenció integral a les persones, sigui el seu problema de l’àmbit que sigui, i de suport pràctic (amb tramitació telemàtica si s’escau) per derivar al recurs o recursos que més s’adeqüin a la seva necessitat. S’hi  despleguen diferents tipus d’accions:

  • Atenció a les necessitats de la persona i derivació al recurs de l’administració pública o del teixit comunitari que s’adeqüi més a les seves necessitats, en estreta coordinació amb Serveis Socials
  • Suport en la tramitació telemàtica d’ajudes
  • Acompanyament i formació digital, en col·laboració amb la fundació Bit Hàbitat
  • Trobades de suport emocional
  • Formació i acompanyament en economia domèstica
  • Sessions de defensa de drets laborals en temps de covid

Les atencions inicials i el suport a la tramitació d’ajuts s’estan duent a terme de manera presencial amb totes les mesures de seguretat que requereix l’actual context de pandèmia. Les accions grupals i algunes atencions d’assessorament, s’estan adaptant a la possibilitat de la realització telemàtica o presencial, segons context.

A Nou Barris, els punts d’atenció estan ubicats a la Trinitat Nova i la Zona Nord:

  • La Trinitat Nova: El punt XARSE de la Trinitat Nova es troba al Casal de Barri de Trinitat Nova (Garbí, 3). L’horari d’atenció és de dilluns a divendres, de 8 a 15 h (matí), i els dimarts i dijous de 15.30 a 18.30 h (tarda). Només s’atendrà amb cita prèvia, que es pot sol·licitar trucant al 695 39 20 02.
  • La Zona Nord: El punt XARSE de la Zona Nord (Ciutat Meridiana, Torre Baró i Vallbona) es troba a l’Oficina del Pla de Barris de la Zona Nord (Escolapi Càncer, 6). L’horari d’atenció és de dilluns a divendres, de 8 a 15 h (matí), i els dimarts i dijous de 15.30 a 18.30 h (tarda). Només s’atendrà amb cita prèvia que es pot sol·licitar trucant al 675 09 72 73.

El XARSE és un projecte pilot que va iniciar al setembre i que es preveu continuar al llarg del 2021. Es tracta d’una de les moltes iniciatives “xoc” que l’Ajuntament de Barcelona, de la mà del Pla de Barris i Barcelona Activa, posa en marxa per intentar pal·liar els efectes d’aquesta crisi.