La formació i l’ocupació centren la quarta edició de les Trobades d’economia de Nou Barris

17/10/2024 - 15:20 h

El districte esdevindrà novament epicentre del debat econòmic els dies 7, 8 i 14 de novembre

Quarta edició de les “Trobades d’economia de Nou Barris”. Després de debatre sobre la recuperació econòmica post covid-19 l’any 2021, d’abordar la relació entre l’economia i l’ètica i l’ocupació l’any 2022, i de tractar l’emprenedoria jove l’any passat, enguany arriba el torn d’analitzar la relació entre la formació i l’ocupació en temps de canvis per la irrupció de sectors de l’anomenada nova economia i per l’esforç dels sectors tradicionals per adaptar-se al nou escenari.

De la bona formació a la bona ocupació

Sota el títol “De la bona formació a la bona ocupació”, les jornades reflexionaran d’una banda sobre la necessitat d’articular un nou contracte social després de constatar-se que el que va sorgir a partir de la revolució industrial està deixant de funcionar. La distribució de la riquesa, l’oportunitat de desenvolupar trajectòries professionals o la capacitat d’evitar situacions de pobresa i de bretxes socioeconòmiques sembla que ja no tenen una relació directa amb la formació i, especialment, amb l’ocupació i el treball.

D’això en parlarà la jornada del 7 de novembre, que es farà de 10 a 13 hores a la Casa de l’Aigua de la Trinitat Nova, i que comptarà amb les intervencions d’Antón Costas, economista, catedràtic de Política Econòmica de la UB i president del Consejo Económico y Social de España; d’Àngels Santigosa, economista i cap del Departament d’Estudis de l’Ajuntament de Barcelona; de Francisco Ramos, secretari de Treball de la Generalitat de Catalunya; i d’Alfons Cornellà, llicenciat en Física i divulgador de ciència i tecnologia.

Reptes de la formació cap a la nova economia

Sota el títol “Reptes de la formació cap a la nova economia”, la segona jornada es desenvoluparà el divendres 8 de novembre de 9.30 a 14 hores a la seu de Nou Barris de la UNED i tractarà el fet que la innovació tecnològica, la globalització i l’economia financera, entre d’altres, creen paradigmes radicalment diferents als que van basar la societat industrial i, per això, cal bastir un nou contracte social que assoleixi els mateixos objectius que l’anterior però sobre la base de la nova economia.

En aquest debat ens hi acompanyaran Cecília Castaño, Doctora en Ciències Polítiques, Catedràtica d’Economia Aplicada i professora del departament d’Economia Aplicada de la Universidad Complutense, que parlarà sobre l’impacte de la Intel·ligència Artificial en l’ocupació.

També hi intervindran Raquel Gil, regidora de Promoció Econòmica i Treball, Feminismes, Igualtat i Memòria Històrica de l’Ajuntament de Barcelona; Gloria Soto Martínez, directora Adjunta de Formació de la UNED; Marta Bueno, vicedegana d’ordenació acadèmica i docència de la UB; i Antoni Ruíz, coordinador territorial de CaixaBank Dualiza. Tots ells debatran sobre “Els reptes de la formació: tendències, necessitats i projectes de futur. Una visió des de la perspectiva dels agents de formació”.

Posteriorment, s’abordarà aquest mateix debat però des de la perspectiva de les empreses amb Maria Alejandra Consuegra, responsable de Talent i Sanofi; una persona representant de PROA, Productors Audiovisuals Federats; Albert Soriano, cap d’estudis de l’Escola Gremial d’Instal·ladors d’Electricitat i Fontaneria de Barcelona; i Mercedes Polo, gerent del Gremi de Constructors.

Les trobades acabaran el 14 de novembre, a l’Espai Jove les Basses, en una jornada adreçada únicament a l’alumnat de secundària de Nou Barris.

Us adjuntem el programa complet i l’enllaç per inscriure-us a les jornades dels dies 7 i 8.