La plaça Sóller es converteix en un nou parc verd i cívic

11/11/2020 - 13:52 h

L’espai reobre després de les obres amb noves zones d’estada que el converteixen en un punt més accessible i que convida al passeig

La plaça Sóller s’ha reobert aquesta setmana com un nou parc verd de referència a Porta, amb noves zones d’estada que conviden al passeig i que milloren la permeabilitat i accessibilitat de la plaça amb els carrers que l’envolten.

Tot i la seva posició estratègica al barri, l’edificació que l’envoltava i aïllava del seu entorn, la feia una plaça poc permeable que no participava dels recorreguts cívics del barri.

Per aconseguir aquesta permeabilitat, la nova ordenació de la plaça Sóller s’estructura a partir de tres espais: la corona perimetral formada per les voreres arran de l’enderrocament dels antics porxos laterals; la transformació en plataforma única d’un tram del carrer de l’Estudiant que connecta la plaça amb el passeig de la Ciutat de Mallorca; la xarxa de camins interior que creuen la plaça de costat a costat i fan possible la connexió amb els equipaments de l’àmbit; i el conjunt de nodes d’activitat.

El centre de la plaça s’ha convertit en un gran espai d’ús polivalent i de relació, des d’on es té accés directe a les voreres perimetrals i a la xarxa de camins de la plaça. Un altre element important és el llac central que enriqueix la biodiversitat de l’espai urbà. Al seu voltant s’ha generat un espai en forma de prat de gespa que connecta amb la gran plaça. Per la seva banda, la nova font ornamental s’ha reubicat i continuarà sent un element protagonista del parc, de la mateixa manera que s’ha respectat l’escultura “Homenatge a la Mediterrània”.

L’interior de la plaça es dividia en tres espais clarament diferenciats: la gran plaça, el llac i el bosc. Tots tres fragmentaven l’espai dificultant la connexió d’activitats entre ells. Amb la nova reurbanització, s’han generat diverses zones d’estada amb nou mobiliari urbà. Aquest espai compta amb una zona de pràctica esportiva amb taules de ping-pong i una paret d’escalada; una àrea d’esbarjo per a gossos de més de 500 m2; una àrea de jocs infantils per a totes les edats; un espai polivalent de relació tipus àgora per poder organitzar esdeveniments i actes de petit format; una zona de pícnic; i una zona de fitness amb aparells de gimnàstica per a gent gran.

Pel que fa a la vegetació, s’ha conservat l’arbrat existent a la vegada que s’han augmentat les capes d’arbustos o l’arbrat de fulla caduca amb l’objectiu de generar espais d’ombra a l’estiu i solejats a l’hivern. La presència de vegetació amb floració permet mostrar el pas de les estacions i caracteritza les diferents parts del parc.

Les obres de transformació de la plaça Sóller es van iniciar el febrer de 2019, amb una durada prevista de 15 mesos, i s’han vist afectades per l’aturada a causa de la covid-19. La inversió total ha estat de 4,5 milions d’euros.

Ampliació de l’Ateneu la Bòbila

El projecte de reurbanització de la plaça Sóller s’ha realitzat en paral·lel amb el projecte de reforma i ampliació de l’edifici de l’Ateneu la Bòbila. El projecte dotarà l’equipament d’una nova volumetria i criteris de sostenibilitat i eficiència energètica, amb l’objectiu final que esdevingui un pol d’atracció i activitat pels veïns i veïnes de l’entorn. A més de la pròpia ampliació de l’equipament, es reubicarà l’accés principal per fer-lo accessible a nivell de plaça. També es canviarà de lloc l’escala exterior per potenciar la connexió de vianants amb l’espai enjardinat. La seva obertura es preveu al llarg de la primavera de 2021.