Lliurades les Medalles d’Honor de Barcelona 2023 al Centre de Formació de Persones Adultes Freire i a la Taula Oberta Trinitat Nova

01/12/2023 - 11:14 h

El guardó distingeix persones i entitats que han contribuït al desenvolupament de la consciència ciutadana i de les virtuts i valors cívics de la ciutat

El Saló de Cent va acollir el dijous 30 de novembre l’acte de lliurament de les Medalles d’Honor de Barcelona 2023. A proposta del Districte de Nou Barris, els guardons han anat a parar enguany al Centre de Formació de Persones Adultes Freire i a la Taula Oberta Trinitat Nova.

Les Medalles d’Honor de Barcelona 2023 distingeixen persones i entitats que amb la seva tasca professional o social han contribuït al desenvolupament de la consciència ciutadana i de les virtuts i els valors cívics en àmbits com la comunicació, l’educació, l’art, la cultura popular o els moviments veïnals.

Taula Oberta Trinitat Nova

La Taula Oberta Trinitat Nova es defineix com una iniciativa de veïns, veïnes i entitats que a través de la cultura, la gestió comunitària i la cohesió social, lluita contra la desigualtat i la pobresa que pateix el barri de Trinitat Nova des dels seus orígens.

Nascuda fa més de deu anys i capitanejada a dia d’avui per una quinzena de persones entusiastes, la Taula es reuneix cada dijous per posar en comú propostes i actuacions i abordar les problemàtiques i necessitats de tots els racons del barri. Aquest abordatge inclou la intervenció en la definició de projectes urbanístics, la promoció de la cultura, la incorporació d’una mirada feminista a les seves activitats i la detecció de necessitats com la de tenir un equipament de barri. Per aconseguir-ho, l’entitat manté una relació estreta amb l’administració formant part dels òrgans de participació i de taules de treball específiques com la de Prevenció i Seguretat del Districte, i fa acompanyament al territori per fer partícips a tots els veïns i veïnes del barri dels processos actius de transformació.

Una de les fites més importants de l’entitat ha estat la posada en funcionament l’any 2018 del Casal de Barri Trinitat Nova, un dels grans èxits després d’anys de reivindicacions de l’entitat i de tots els veïns i veïnes del barri i, avui en dia, un pol de vida cultural i associativa a la Trinitat Nova.

Han estat, a més, un element actiu en la definició de l’institut escola Trinitat Nova com un equipament de barri obert a tota la població més enllà de l’àmbit purament educatiu. I també essencials en la lluita contra la bretxa digital del barri, reflectida en actuacions com el “Connectem Barcelona”, un programa que durant més d’un any va proporcionar dispositius, connectivitat i un servei d’acompanyament i de capacitació digital a 348 persones del barri.

Centre de Formació de Persones Adultes Freire

Nascut fa 52 anys, i conegut durant molt de temps com a Escola d’Adults Freire, ha anat evolucionant amb els anys fins a convertir-se en l’actual Centre de Formació de Persones Adultes Freire, una de les entitats indiscutiblement referents del barri del Verdun, un espai de segones oportunitats i la viva demostració, en definitiva, que l’educació no té edat i mai no és tard per aprendre i llaurar-se un futur.

Tot i que el centre compta amb un alumnat majoritàriament major d’edat –de fet, n’hi ha que arriben als 60 anys– també formen nois i noies de 16 i 17 anys en ensenyament secundari i llengües. Aquí s’ensenya, efectivament, català, castellà i anglès, i l’Educació Secundària Obligatòria (ESO). Però també es forma en les Competències en Tecnologies de la Informació i Comunicació i es preparen les proves d’accés a grau superior i a majors de 25 anys per a la universitat. Tot plegat, de forma gratuïta. L’únic cost per a l’alumnat és el del material.

Més de 400 alumnes es matriculen cada any, milers i milers si comptem tots els que han passat al llarg d’aquests anys per les seves aules. En alguns casos, i això els enorgulleix, han aconseguit que persones que al seu dia van deixar els estudis hagin acabat cursant, finalment, una carrera universitària. O que d’altres que no van seguir amb la seva formació perquè van ser objecte d’assetjament ara hagin reprès els estudis en un entorn que els protegeix i ajuda a seguir endavant amb l’aprenentatge.

I és que la seva tasca no es limita exclusivament a fer classe. Ofereixen també acompanyament i orientació acadèmica i professional a l’alumnat durant tota la seva estada al centre, i suport psicològic i educatiu a les persones amb necessitats especials. Perquè aquí, del que es tracta, és de sortir de l’aula amb un futur a l’horitzó.