Nou Barris aprova concedir la Medalla d’Honor de Barcelona del 2024 al Club Deportivo Torre Baró i a la pastisseria Roquetes

12/03/2024 - 16:30 h

El Consell Plenari de l'11 de març va informar favorablement l'aprovació inicial del pressupost de ciutat i de districte per a aquest any

El Consell Plenari de Nou Barris va aprovar al passat 11 de març la proposta del Districte de concedir la Medalla d’Honor de Barcelona del 2024 al Club Deportivo Torre Baró i a la pastisseria Roquetes. La proposta s’elevarà ara als òrgans competents per a l’aprovació final.

Pel que fa al Club Deportivo Torre Baró, la presidenta del Consell Municipal del Districte, Carolina Recio, va recordar que l’entitat es va fundar fa més de 30 anys i que durant tot aquest temps ha dut a terme una “tasca imprescindible per al barri i per al conjunt del districte, especialment important per la inclusió i les persones amb discapacitat”. Pel que fa a la pastisseria Roquetes, Recio va destacar de l’establiment de la Prosperitat la “trajectòria” i els “productes”, i el fet que contribueix decisivament “a fer barri”.

Informe favorable als pressupostos

El Consell Plenari de l’11 de març també va informar favorablement l’aprovació inicial del pressupost de ciutat i de districte per a aquest any. Ho va fer amb els vots favorables del PSC i ERC, l’abstenció de BComú i el vot en contra de Junts per Catalunya-Trias per Barcelona, PP i Vox.

El regidor del Districte, Xavier Marcé, va destacar la partida destinada a la ciutat, 3.807 milions d’euros, dels quals una xifra “rècord” de 944 milions va destinada a inversions. El regidor va afegir que el pressupost està “altament preocupat per la problemàtica social”, i en aquest sentit destina 438 milions d’euros a activitats de serveis i promoció social, i 419 milions a serveis de proximitat. Al seu torn, 396 milions van a parar a inversions en matèria de seguretat.

Pel que fa a Nou Barris, Xavier Marcé va destacar que, per a aquest any, la inversió pressupostària pujarà un 5,13% (en front de l’augment pressupostari de l’1% dels últims anys), un augment superior al d’altres districtes per les “necessitats” diferents del districte. Així, Nou Barris disposarà de 31 milions d’euros, amb un increment important, a tall d’exemple, en el que es destina al lloguer de locals per a entitats o al manteniment d’edificis i de la via pública, i en la neteja de la via pública en allò que queda fora del contracte del servei de Neteja.

Informe del regidor

Amb anterioritat a aquests punts, el regidor va donar a conèixer el seu informe, amb el repàs habitual a les actuacions més destacades dels últims mesos al districte. L’informe es va dividir en tres apartats. El primer feia referència a diversos processos participatius que han tingut lloc en els últims mesos, des d’òrgans com les comissions sectorials o els consells de barri, fins a passejades amb el veïnat per detectar punts de millora en la neteja. El segon apartat va consistir en un repàs a temes diversos, com les accions empreses en matèria de seguretat o d’acció social. També les tasques de neteja i recollida de residus en el marc del Pla Endreça, o l’avanç dels diferents projectes en el marc dels Pressupostos Participatius. El darrer apartat de l’informe del regidor es va fixar en les inversions fetes pel Districte, com la instal·lació de plaques fotovoltaiques als apartaments tutelats Pau Casals, la reurbanització de la plaça Verdum o el recentment estrenat Balcó d’Equipaments de Can Peguera.

Proposicions dels grups municipals

En el capítol de les proposicions dels grups municipals, es va rebutjar la presentada per BComú, que demanava un canvi en els criteris d’elecció dels centres educatius beneficiaris del Pla Clima Escola Barcelona. La proposta va tenir l’aprovació de BComú, Junts per Catalunya-Trias per Barcelona i PP, l’abstenció d’ERC i els vots en contra de PSC i Vox. També es va rebutjar, amb els vots en contra de tots els grups municipals excepte el PP i Vox, la proposta d’aquest darrer grup que advocava per crear una unitat de la Guàrdia Urbana especialitzada en el metro.

Es van aprovar, en canvi, la resta de proposicions presentades. D’una banda, la del PP, que reclamava modificar les ordenances perquè els contenidors d’escombraries s’ubiquin a un mínim de 10 metres dels vetlladors dels establiments comercials. Aquesta proposta va tenir el suport de BComú, Junts per Catalunya-Trias per Barcelona i Vox, l’abstenció d’ERC i el vot contrari del PSC.

També es va aprovar la proposta d’ERC de crear l’Eix Verd de Porta als jardins d’Alfàbia i al carrer de Pintor Alsamora. En aquest cas, tots els grups municipals van votar-hi a favor, excepte Vox, que ho va fer en contra.

Finalment, va rebre també el vistiplau del Consell Plenari la proposta de Junts per Catalunya-Trias per Barcelona d’augmentar els recursos vers el Servei d’Assessorament Energètic per reduir-ne el temps d’espera. Hi van votar a favor tots els grups municipals excepte el PSC, que es va abstenir, i Vox, que hi va votar en contra.

Declaració institucional

En el Consell Plenari també es va llegir una declaració institucional amb motiu del 8 de març, Dia Internacional de la Dona, presentada conjuntament per PSC, BComú, ERC i Junts per Catalunya-Trias per Barcelona. La declaració la van llegir una consellera de cadascun d’aquests partits. En el text, s’hi va destacar la necessitat de destinar tots els recursos necessaris per avançar en la igualtat entre homes i dones. També es va demanar que es millorin i s’engeguin polítiques que acabin amb les bretxes que afecten les dones en l’àmbit laboral i econòmic, amb una aposta decidida pel talent femení en els sectors productius punters. També es va reclamar una major dotació de recursos per als serveis d’atenció a la ciutadania per garantir que aquests serveis s’executin des d’una perspectiva feminista i no discriminatòria, i una educació primerenca ja en la petita infància. Finalment, el document també recollia la necessitat de promoure i desenvolupar el pla de polítiques d’igualtat de gènere i el programa d’intervenció integral contra la violència masclista, dotar d’autonomia el Consell de Dones de Catalunya, i intensificar les subvencions adreçades a l’emprenedoria femenina en el sector digital.

El Consell Plenari va comptar també amb les intervencions del públic assistent al llarg de la sessió; una sessió que, recordem-ho, podeu recuperar íntegrament a través d’aquest enllaç.