Nou Barris celebra la segona edició del recuperat “Desvarío”, que enguany s’integra en el Grec

28/04/2022 - 20:52 h

El festival de flamenc tindrà lloc al pati de la Seu del Districte el 22, 23 i 24 de juliol

L’any passat, Nou Barris va recuperar el “Desvarío”, un dels festivals flamencos més importants de la ciutat, nascut el 2000 i que al llarg dels anys va dur al districte artistes tan importants com Juan Habichuela, Moraíto, Rancapino, Eva la Yerbabuena, Israel Galván, Carmen Linares o Mayte Martín.

Fruit de l’esforç del Districte de Nou Barris i El Dorado (Societat Flamenca Barcelonesa) per recuperar aquella empremta originària, amb una mirada transversal, inclusiva i familiar, el mes de setembre passat vam poder gaudir d’alguns dels artistes flamencs amb més projecció i futur, com ara El Mati, els germans Lagos i Leonor Leal.

L’èxit de l’edició anterior ha dut alguns canvis. El primer, i més significatiu, el de dates. Aquest any, el “Desvarío” tindrà lloc el 22, 23 i 24 de juliol. El segon, lligat al primer, és que, per primera vegada, part de la programació s’integrarà en el Grec, el festival d’estiu de la ciutat, que se celebrarà del 29 de juny al 31 de juliol.

Programa polièdric, potent i ple d’activitats

La programació de Desvarío combina la presència de joves empoderats i amb talent amb la de figures plenament consolidades, i en aquesta edició compta amb la col·laboració especial d’un dels millors guitarristes dels últims temps: Pepe Habichuela.

Artistes dels quatre punts cardinals (catalans, andalusos, navarresos, madrilenys, mexicans, formats en Països Baixos…) i de diferents disciplines (músics i ballarins, sí, però també poetes, estudiosos i activistes de la sobirania alimentària), reunits entorn d’una passió comuna que sintetitza a la perfecció el potent cartell creat per l’il·lustrador i arquitecte argentí Pedro Strukelj.

Com l’any passat, el programa consta de concerts i activitats paral·leles. Aquestes darreres, enguany, més extenses. Ho trobareu tot en aquest document.

Pel que fa als concerts, començaran el divendres 22 de juliol a les 21 hores, amb el gran cantaor Arcángel, acompanyat per la guitarra de Miguel Ángel Cortés i les palmes de Los Mellis. El cantaor de Huelva, amb un coneixement profundíssim de les arrels flamenques i un interès constant per trobar nous camins, que li han proporcionat el reconeixement internacional de la crítica i el públic, porta al festival el seu últim disc, ‘Al este del cante’, premiat amb un Latin Grammy Award.

Dissabte 23 de juliol

El certamen continuarà el dissabte 23, quan gaudirem de dos concerts consecutius. El primer, a les 21 hores, el protagonitzaran la bailaora de Jaén Vanesa Aibar i la cantaora i guitarrista sevillana María Marín. Es tracta de dues joves i talentoses artistes que ens oferiran “Certidumbres”, la trobada entre una bailaora que parteix del flamenc i la dansa per crear una dansa moderna i lliure, amb la visió oberta d’una guitarrista nascuda a Utrera però formada en guitarra clàssica als Països Baixos que ha col·laborat en projectes de jazz, música clàssica i músiques del món al costat de figures com Carles Benavent, Tomatito, Antonio Serrano i Javier Colina, i ha acompanyat bailaoras com Leonor Leal.

La segona intervenció de dissabte, a les 22.30 hores, serà l’espectacle “Vida. De cerca”, amb el trio format pel guitarrista Josemi Carmona, el contrabaix Javier Colina i el bateria i percussionista Bandolero, amb la col·laboració especial de Pepe Habichuela. Josemi Carmona és especialment conegut per haver format part del mític grup de flamenc fusió Ketama. Amb el flamenc a la sang (és fill de Pepe Habichuela i la bailaora Amparo Niño), ha tocat amb Paco de Lucía, Jorge Pardo i, ara, amb el navarrès Javier Colina, un dels millors contrabaixistes del país, amb qui ha gravat el disc ‘De cerca’. Colina ha col·laborat amb Tete Montoliu, Al Foster, Chucho Valdés i Sílvia Pérez Cruz, entre moltes altres estrelles. Completa el trio el percussionista madrileny Bandolero, que ha tocat amb artistes com Enrique Morente, Tomatito, Vicente Amigo i Pepe Habichuela, que farà una col·laboració especial al concert.

Diumenge 24 de juliol

Finalment, el diumenge 24 de juliol podrem gaudir també de dos concerts consecutius. A les 20 hores, concert de la cantaora Alba Carmona, acompanyada a la guitarra per Jesús Guerrero. Alba Carmona, una catalana trasplantada a San Fernando que porta mitja vida estudiant les músiques d’arrel i que ha posat aquest coneixement al servei d’artistes com Perico Sambeat, Carlos Saura, Chano Domínguez o Las Migas, presenta el seu primer disc en solitari, que duu el seu nom i ha estat compost gairebé íntegrament per ella mateixa i produït per Jesús Guerrero. El gadità, guitarrista habitual de Miguel Poveda i una de les grans figures de l’escena flamenca actual, l’acompanyarà a Desvarío.

Seguidament, a les 21.30 hores, el festival clourà amb “Jardín impuro”, espectacle de ball a càrrec del ballarí i coreògraf sevillà Andrés Marín, acompanyat per les guitarres de Salvador Gutiérrez i Raúl Cantizano, el cante de José Valencia i la percussió de Dani Suárez. El ballarí i coreògraf sevillà Andrés Marín és un dels grans renovadors del ball flamenc. Minimalista, inconformista i inquiet, allunyat de la tradició més estricta, ha col·laborat amb figures com Blanca Lli i el musicòleg Llorenç Barber, i ha seduït amb la seva llibertat creativa tant les platees del Sadler’s Wells de Londres, l’Òpera de Lilla i els festivals de flamenc de Nimes i Los Angeles, com les de les grans cites flamenques de la seva terra. Al seu costat, a l’escenari de Desvarío, un altre artista transgressor, el guitarrista Raúl Cantizano; el cantaor de l’Hospitalet de Llobregat José Valencia; el guitarrista Salvador Gutiérrez i el percussionista Daniel Suárez.

Activitats paral·leles

En aquesta segona edició, “Desvarío” ofereix tot un ventall d’activitats que seran gratuïtes i amb què es vol oferir una visió polièdrica de les pràctiques flamenques i posar a l’abast del públic els millors exponents del flamenco actual.

El divendres 22, a les 19 hores, comptarem amb la presència de José Manuel Gamboa, un dels grans coneixedors del gènere, que ens oferirà la seva visió sobre el flamenco actual amb la conferència “De la era Pulpón a aceptamos pulpo como animal flamenco”.

Dissabte 23, a partir de les 12 hores, us oferirem diverses pinzellades del treball que es desenvolupa des de fa temps a Barcelona i en què estan inclosos grups o col·lectius d’artistes que, partint de la improvisació i la experimentació flamenca, estableixen pautes i noves vies de creació que pretenen redibuixar, ampliant-los, els espais possibles del flamenco. Així, obrirem amb la proposta ideada per Ana Pérez i Pol Jiménez i que porta per nom “Cronexiones”, una activitat que busca la manera de trobar una nova comunicació entre el públic i els artistes, perquè junts creïn una peça irrepetible. A les 12 hores cronnexionaran la bailaora Aina Núñez i el guitarrista Jero Férec. I a les 12.30 hores serà el torn d’un jove talent de la dansa, en Martí Corbera, que cronnexionarà amb el rapsode Josep Pedrals.

La programació continuarà a les 13 hores amb Juan Carlos Lérida, Marina Monsonís i la seva peça “La hora del ritual”. La dansa i el flamenc empíric de Juan Carlos Lérida es fusionen en aquesta peça amb els gestos quotidians i els comportaments rituals de l’acte de cuinar.

La tarda de dissabte continuarà amb dansa i a les 17 hores, de la mà de la bailaora mexicana Karen Lugo, podreu gaudir de “La lotería”, un espectacle per a famílies. Karen vindrà acompanyada pel cante de Anna Colom, la guitarra de Marc López i la percussió de Pablo Gómez Molina.

Finalment, el diumenge 23, a les 12 hores, s’oferiran dues masterclass especialitzades per a baile i guitarra flamenques. Aniran a càrrec de dos grans representants de la dansa i la guitarra actual, Ana Morales i Rycardo Moreno.

Entrades ja a la venda

Les entrades per als concerts ja estan a la venda a un preu de 15 euros, excepte per als veïns i veïnes de Nou Barris, que les podran adquirir a un preu de 10 euros fins al dia 1 de juliol, data en que es tancarà aquest descompte. A partir d’aquell dia, tindran el cost de 15 euros per a tothom. Les podeu adquirir aquí.

Les activitats paral·leles seran gratuïtes però caldrà fer-ne reserva a partir del mateix mes de juliol (anunciarem la data exacta properament)

Nota: La fotografia de l’espectacle “La hora del ritual” és de Lili Marsans.