El Districte de Nou Barris ha invertit 240 mil euros per convertir un mòdul de l’Espai Benjamí en un centre d’innovació digital en què hi conviuen estudiants de l’Institut Tecnològic de Barcelona i de l’Escola Deià d’Art i Disseny. Es tracta d’una incubadora, un espai d’emprenedoria en què alumnes d’ambdós centres poden desenvolupar i llançar productes mentre hi fan les pràctiques.
Pel que fa als estudiants de l’Institut Tecnològic de Barcelona, l’objectiu és el desenvolupament de projectes singulars que puguin obrir una línia d’emprenedoria; i en el relatiu a l’Escola Deià d’Art i Disseny, s’ha constituït una incubadora de projectes que ajudi l’ex-alumnat a desenvolupar un projecte propi, mitjançant equips de treball integrats per alumnes en pràctiques del centre, i liderats i coordinats per ex-alumnes.
Videojoc i realitat immersiva
A l’Escola Deià d’Art i Disseny s’hi treballa amb dos equips, tutelats per dos ex-alumnes. En l’espai d’innovació estan desenvolupant actualment el Contacontes, una experiència immersiva amb ulleres 3D similar a un escape room, en què el públic adolescent viurà en primera persona una història basada en una rondalla catalana. El projecte, dissenyat per l’equip docent, està desenvolupat per 24 alumnes de grau superior (11 de Videojocs i Realitat virtual, i 13 de Disseny d’interiors) i coordinat per dos ex alumnes de l’EA Deià.
El segon projecte és un videojoc accessible per a persones amb discapacitat, amb la intenció de llançar-lo al mercat. Es treballa en aspectes com l’ajustament de la mida de text, la inclusió de subtítols o el disseny d’icones representatives i de fàcil identificació, entre d’altres.
Ciberseguretat i la vaga de la Canadenca
En paral·lel, tres equips de l’Institut Tecnològic de Barcelona treballen en tres projectes diferents. El primer consisteix en el desenvolupament i aplicació d’un kit de ciberseguretat per a la millora dels sistemes de seguretat i privacitat de dades de les PIMES. El segon, consisteix en el disseny, la implementació i la programació de kits d’aplicació i components per a un robot col·laboratiu. I, finalment, el tercer grup està treballant en el desenvolupament d’una aplicació que traslladarà un llibre sobre la vaga de La Canadenca a la realitat augmentada. L’aplicació permetrà recórrer els punts del centre de la ciutat en què va haver alguna acció relacionada amb aquest conflicte laboral històric, i preveu que en cada indret es reprodueixi una animació de les imatges del llibre en realitat augmentada.
En tots tres casos, els alumnes tenen la guia dels professors del centre.
El centre d’innovació digital a l’Espai Benjamí és obert de dilluns a divendres, de les 9 a les 18 hores. El Districte, a banda de l’aportació econòmica ja referenciada, es fa càrrec també de la neteja, el manteniment i els subministraments de les dependències i espais utilitzats tant per a l’organització com per a l’execució de l’activitat.