Nou Barris recupera Can Valent

16/02/2023 - 14:03 h

Acaben les obres de rehabilitació de la masia mentre es treballa per decidir els usos futurs de l’espai

El Districte de Nou Barris ha acabat les obres de rehabilitació de la masia de Can Valent, al barri de Porta. L’actuació, finançada amb fons provinents dels Pressupostos Participatius, ha permès aturar i revertir el procés de degradació que estava patint l’edifici, amb un reforç de l’estructura i la reconstrucció dels elements perduts al llarg del temps.

Els treballs van començar el passat mes d’abril i han acabat el gener d’enguany, i s’han desenvolupat en diverses fases. La primera, la més perillosa, va consistir a garantir la seguretat de les obres. En aquest sentit, es va procedir a l’enderroc dels murs de tancament posteriors que s’havien aixecat fa uns anys per protegir l’immoble davant d’intrusions i a dur a terme les tasques de desenrunat i apuntalament necessàries. I és que l’estat de la masia era força precari: havia perdut cobertes, forjats i parts de murs, amb fortes erosions i deformacions fruit de l’exposició als elements i dels incendis que s’hi havien produït, el que posava en perill la seva integritat.

En les següents fases, es va reforçar la fonamentació per garantir l’estabilitat del conjunt, es van executar nous forjats i cobertes, es van reparar les façanes originals i es van reconstruir els volums perduts. Finalment, s’han posat noves finestres a les façanes, s’ha executat una escala interior nova i s’ha posat una gran claraboia que il·lumina tot el cos central.

Troballes arqueològiques

Les obres van posar al descobert una sèrie de troballes arqueològiques vinculades a l’espai. A grans trets, s’hi van trobar restes d’un pou, d’un forn de llenya i de dos cubs de vi. També dues monedes, una de 1823 i l’altra pendent de datació, i un fragment de làpida, segurament espoliada del cementiri. Finalment, entre el més destacat convé assenyalar l’aparició d’una mena de xarxa subterrània que faria les funcions de fresquera, és a dir, per guardar els aliments en fresc a temperatura constant, construïda durant el segle XVIII i abandonada el segle XIX.

Les obres s’han fet d’acord amb el Pla d’Intervenció Arqueològica previst. Aquest pla preveia la presència constant d’un arqueòleg per assegurar la protecció del patrimoni històric.

El futur de Can Valent, per decidir

Un cop rehabilitada la masia, ara caldrà decidir-ne l’ús que se’n fa i la seva configuració interior. Paral·lelament, i també fruit dels pressupostos participatius, s’ha redactat un estudi general per a la urbanització de la pastilla d’aparcament de Pintor Alzamora (adjacent al cementiri) i s’executarà una primera fase consistent a traslladar els horts urbans que actualment es troben davant la masia.

La masia de Can Valent, o de Can Pere Valent, té l’estructura clàssica de planta baixa, planta, pis i golfes. Ubicada a l’actual barri de Porta, es va construir al voltant del segle XVIII a una zona de passat agrícola on es concentraven diverses masies de producció vinícola.