Tastet d'oficis: tornar a començar per seguir endavant

17/11/2020 - 13:08 h

El programa du ateses 280 persones des que va començar a caminar el 2019

El “Tastet d’oficis” és un programa d’acompanyament socioeducatiu, d’orientació laboral i formativa, adreçat a joves d’entre 16 i 22 anys en situació d’atur, amb dèficits formatius i amb baixa qualificació professional, i que manifesten unes circumstàncies personals, econòmiques i socials complicades. Des que va començar a caminar el 2019, ja ha atès 280 joves.

Joves en risc d’exclusió social

Parlem de joves en risc d’exclusió social, un risc afavorit per diversos factors que poden donar-se alhora o individualment. D’una banda, per les dificultats per accedir al mercat laboral a causa de les seves circumstàncies personals, econòmiques o socials; de l’altra, pel baix nivell formatiu fruit d’un abandonament prematur dels estudis i una desorientació important respecte les seves expectatives laborals; i, finalment, per qüestions relacionades amb la desmotivació, problemes familiars i personals, que fa que no hagin acabat de vincular-se a cap programa i necessitin un seguiment molt individualitzat.

El tastet, doncs, intenta crear una alternativa que els motivi a participar i que treballi aspectes aptitudinals i actitudinals amb un acompanyament i suport molt propers, perquè acabin desenvolupant destreses i competències personals, socials i laborals que facilitin la seva integració en la societat i generin més probabilitats d’èxit.

Què treballa el Tastet d’oficis?

La funció del programa és doble. En primer lloc, treballar aspectes relacionats amb les aptituds. Per això, s’ofereix l’aprenentatge d’un ofici, i per tant, de les tasques derivades d’un determinat lloc ocupacional i emmarcades en una especialitat professional. Els joves participants experimenten de forma pràctica un ofici, fet que els pot orientar a descobrir una possible via formativa i iniciar el seu itinerari professional. Actualment, els cursos ofertats són:

  • Curs Atenció al Client (20 hores de durada)
  • Curs d’auxiliar de cuina (15 hores)
  • Curs de cambrers (20 hores)
  • Curs d´auxiliar de magatzem i d’operador de vehicles de magatzem (18 hores)
  • Curs de manipulador d’aliments (5 hores)

Un cop acabats els cursos, els joves poden fer pràctiques a entitats i empreses.

Però a banda de la formació d’un ofici, n’hi ha una altra: l’actitudinal. Aquí, del que es tracta és d’ajudar-los a adquirir hàbits de comportament, interessos, relacions o comunicació, per posar alguns exemples, que puguin afavorir el fet de trobar i mantenir un lloc de treball. A més, els proporciona un espai de socialització a partir del qual puguin vincular-se al territori, socialment i laboral, generant sentiment de pertinença a la seva comunitat.

El “Tastet d’oficis” és un recurs de proximitat al territori impulsat per la Plataforma d’Entitats de Roquetes, l’Associació Comunitària Verdum, i el Centre de Serveis Socials Roquetes-Trinitat Nova-Canyelles, en el marc de la Comissió d’Inserció Sociolaboral Roquetes-Verdun.