Torre Baró obre el segon centre d’atenció odontològica gratuïta per a persones vulnerables

15/04/2021 - 12:40 h

Prestarà servei bàsicament al veïnat de Nou Barris, Horta-Guinardó i Sant Andreu

Torre Baró compta des de l’abril amb un nou centre d’atenció odontològica gratuïta per a persones vulnerables. El nou local, ubicat al número 3 de la plaça dels Eucaliptus, prestarà servei sobretot als veïns i veïnes de Nou Barris, d’Horta-Guinardó i Sant Andreu, en una nova aposta de l’Ajuntament d’apropar territorialment els serveis a la ciutadania.

Amb l’obertura d’aquest local, el segon de la ciutat després del que es va inaugurar el 2018 a l’Eixample, l’atenció del dentista municipal augmentarà fins a les 121 hores setmanals, un 33% més que fins ara. Tots dos locals compten amb una inversió d’un milió d’euros anuals i hi treballen 22 professionals.

El 20% de les persones usuàries, de Nou Barris

Des que es va inaugurar el primer centre a finals del 2018, hi han passat 2.080 pacients que han rebut 15.039 visites en total, amb tractaments que van des de les obturacions fins als raspats o curetatges, passant per les endodòncies, pròtesis i higienes.

Del total de persones ateses durant l’any 2020, el 54,3% han estat dones, el 53,5% tenia entre 45 i 64 anys (el 27,3% tenia menys de 44 anys i el 19,2% en tenia 65 o més) i per districtes destaca el fet que el 20% vivia a Nou Barris, el 18% a Ciutat Vella i el 13% a Sant Martí.

Gràcies al rodatge i expertesa que ha anat acumulant el servei, i malgrat l’esclat de la pandèmia de covid-19 i els confinaments associats, l’any passat es van atendre 1.369 persones del total de 2.080 que s’han atès des de la posada en marxa del servei.

Totes aquestes persones han estat derivades per part de professionals vinculats amb el treball social: el 76,2% des d’algun dels 40 Centres de Serveis Socials, el 18,5% des d’algun servei social especialitzat i el 5,2% des d’algun Centre d’Atenció i Seguiment (CAS) a les drogodependències.

Barcelona, l’única ciutat amb aquest servei

Barcelona és l’única ciutat que presta aquest servei odontològic des de l’administració municipal, i malgrat no tenir-ne la competència. De fet, recau en la Generalitat de Catalunya, tal com es va aprovar a finals de la legislatura passada al Parlament a través d’una llei que amplia la salut bucodental a la cartera de salut pública, i que encara s’ha de desplegar.

Així ho ha recordat l’alcaldessa, Ada Colau, en una roda de premsa feta a la mateixa plaça Eucaliptus, en què també hi ha participat el regidor de Nou Barris, Xavier Marcé, i la regidora de Salut, Envelliment i Cures, Gemma Tarafa, i en la qual ha emplaçat la Generalitat a assumir aquesta competència.

Alhora, la regidora ha explicat que el 12% de la població no té els recursos suficients per anar al dentista, i que més de 17 ciutats de la resta de l’Estat han contactat amb l’Ajuntament per veure com poden replicar aquest model a les seves ciutats. Finalment, Xavier Marcé ha agraït l’arribada del servei a Nou Barris i ha remarcat que “demostra la nostra complicitat amb el veïnat”.

Clínica dentista municipal per al 2022

El dentista per a persones vulnerables va ser la primera passa que va fer l’Ajuntament de Barcelona en la seva estratègia per garantir cobertura odontològica a la població barcelonina que, per motius estrictament econòmics, té dificultats per accedir als principals tractaments odontològics. En tot cas, no n’és l’única, com demostra la previsió d’obrir una clínica de dentista municipal al conjunt de la ciutadania durant l’any 2022.

Aquesta estratègia municipal per garantir l’atenció odontològica independentment de la situació econòmica de cadascú es completa igualment amb la signatura d’un conveni de col·laboració amb l’Hospital Sant Joan de Déu per atendre fins a 150 infants i 500 persones adultes en situació de sensellarisme l’any, un dispositiu de recent obertura que ja ha dut a terme 220 visites a 72 persones diferents; així com amb la signatura d’un altre conveni ara fa prop d’un any amb l’Associació Empresarial de Centres d’Assistència Dental (AECAD®) per atendre amb preus reduïts les persones vulnerables que siguin usuàries de la Targeta Rosa o bé de la Targeta Barcelona Solidària, una via per la qual s’han atès fins el passat mes de febrer 366 persones.