Es presenta el Grup de Diàleg Interreligiós i Interconviccional de Dones

L'Oficina d'Afers Religions (OAR) i el Departament d’Interculturalitat i Pluralisme Religiós fa anys que aposten per donar a conèixer i promoure el paper i les aportacions de les dones dins de les diverses tradicions religioses i espirituals presents a Barcelona.

..
05/04/2024 - 08:55 h - Feminismes i dona OAR

En els darrers temps s’han dut a terme diverses iniciatives en aquest sentit. En primer lloc, des de l’any 2020 s’ofereix la formació “Perspectiva de gènere i polítiques d’igualtat” a les comunitats religioses i espirituals de la ciutat. En el marc del segon Pla per la justícia de gènere 2021-2025, l’OAR treballa proactivament per identificar dones i grups de dones referents dins les comunitats, per tal que, més enllà de les persones que lideren formalment les comunitats religioses i espirituals, es tinguin en compte com a interlocutores i participants en diverses iniciatives. Aquí podeu recuperar entrevistes, activitats i material de l’OAR en què les dones han estat les protagonistes.

Destaquen també les dues edicions de les jornades #FeRiDones, que van tenir lloc l’octubre del 2021 i el juny i juliol del 2022. Ambdues jornades van sorgir de l’activitat del 2019 “Dones i religions: l’espiritualitat com a punt de trobada”, que va consistir en quatre trobades a porta tancada entre vint-i-cinc dones barcelonines de diferents tradicions religioses i espirituals de la ciutat. A partir d’aquestes trobades van expressar els seus interessos, necessitats i expectatives. Van manifestar la voluntat d’explorar la relació entre dones i espiritualitat, fomentar el diàleg i donar reconeixement a la realitat femenina, sovint invisibilitzada dins de les mateixes tradicions religioses.

La primera edició de #FeRidones va portar per títol “Textos / Rituals / Transmissió”, i la segona, “Comunitats com a agents de canvi”. Les jornades van tenir com a objectiu visibilitzar i realçar el paper de les dones en les diferents conviccions, creences i tradicions religioses i espirituals. A més de referents internacionals com Teresa Forcades, Lama Tsondru, Asma Lamrabet o amina wadud, hi van participar dones vinculades a moltes tradicions i entitats de la ciutat. Concebudes amb afany de construcció col·lectiva, van incloure dues dinàmiques participatives per fer ressonar les múltiples veus de les dones espirituals de la ciutat. En aquelles jornades moltes de les participants van expressar el desig de disposar d’un espai de relació més permanent entre dones vinculades a diverses tradicions religioses. Podeu recuperar aquí el material de les dues jornades #FeRiDones.

En aquest sentit, s’ha decidit impulsar el Grup de Diàleg Interreligiós i Interconviccional de Dones, que vol constituir-se com un espai transversal a tota la ciutat en què dones vinculades a diferents tradicions religioses i espirituals puguin trobar-se per dialogar sobre temes d’interès comú i ser promotores d’iniciatives conjuntes a la ciutat.

Els grups de diàleg interreligiós i interconviccional (GDI) de Barcelona són espais de trobada en què persones de diverses creences i conviccions d’un territori concret es reuneixen amb la finalitat de fer valer i visibilitzar el pluralisme religiós a la ciutat, defensar el dret a la llibertat religiosa, de pensament i de consciència, trencar prejudicis envers les tradicions religioses i millorar la cohesió social del territori. El diàleg interreligiós i interconviccional entre dones és important perquè, com deia Asma Lamrabet en una entrevista: “Des de la mirada de les dones, donat que tenim aquesta discriminació universal dins de totes les tradicions culturals i religioses, tenim alguna cosa en comú. La nostra visió és més sincera, aleshores ja dialoguem de debò, perquè volem tenir solucions, volem tenir alternatives. L’aportació de les dones sempre és més humanista, per als homes i per a les dones.”

La primera trobada de presentació del GDI Dones es durà a terme el dijous 25 d’abril, a les 17.00 hores, a la seu de l’OAR (carrer del Comerç, 44). Començarà amb un diàleg entre tres dones referents i amb una llarga trajectòria en el diàleg interreligiós: Montse Castellà Olivé, Fatiha Elmouali Samadi i Marta López Ballalta (trobareu les seves biografies més avall). A continuació, es deixarà temps per fer una activitat participativa per posar els fonaments del grup entre totes les participants. S’han convidat a aquesta primera trobada les dones que van participar en les dues edicions de #FeRiDones, així com altres dones vinculades a diverses iniciatives de diàleg interreligiós a la ciutat.

  • Montse Castellà Olivé. Practicant de budisme tibetà, condueix recessos i tallers de meditació. Editora i traductora de textos budistes i autora de diferents articles sobre dones i budisme, així com sobre diàleg interreligiós. Cofundadora i vicepresidenta de la Coordinadora Catalana d’Entitats Budistes (CCEB), presidenta fundadora de Sakyadhita Spain i presidenta de l’Associació Unesco per al Diàleg Interreligiós (AUDIR).
  • Fatiha Elmouali Samadi. Llicenciada en Ciències Econòmiques i doctora en Ciències de l’Educació per la UAB. Tècnica en l’àmbit de la immigració, professora col·laboradora de la UOC i professora del màster de Gènere i Mitjans de Comunicació de la UAB. Activista en diferents espais de lluita contra el racisme i, específicament, en l’àmbit de l’educació.
  • Marta López Ballalta. Llicenciada en Teologia per la Facultat SEUT. Pastora de l’Església Protestant de Barcelona-Centre, delegada d’Ecumenisme i Diàleg Interreligiós de l’Església Evangèlica de Catalunya i secretària general de l’Església Evangèlica Espanyola.