La Taula ja havia estat presentada en públic el 2017 per part de representants de les cinc entitats fundacionals: els ajuntaments de Barcelona (IMPUiQV), Canet de Mar i Reus (els tres municipis on hi ha més obra de l’arquitecte català) i les associacions culturals Centre d’Estudis Lluís Domènech i Montaner i Fundació Lluís Domènech i Montaner. El Protocol representa un nou compromís ferm de treball conjunt d’aquestes cinc entitats: la Taula serà reforçada properament amb la invitació a sumar-s’hi a totes les altres entitats relacionades amb el patrimoni de Domènech i Montaner.
La Taula Lluís Domènech i Montaner és una unitat de treball i coordinació mancomunada que neix amb la voluntat de portar a terme la difusió i divulgació de la figura i obra de l’arquitecte Lluís Domènech i Montaner. Els objectius principals de la Taula són la difusió al públic en general del patrimoni domenequià, realitzar projectes i activitats per posar relleu la seva figura i la seva obra, establir contactes i col·laboracions amb d’altres entitats nacionals i internacionals que tinguin objectius similars, promocionar activitats científiques, culturals i populars basades en el coneixement del patrimoni de l’obra de Domènech i l’assessorament patrimonial per a la seva preservació i/o restauració.
Tots aquest objectius s’han anat concretat ja en els darrers anys en una sèrie de projectes, com ara la celebració del Dia Domènech cada 27 de desembre (data del naixement i també de la mort de l’arquitecte) o l’organització del Simposi biennal Lluís Domènech i Montaner. El Simposi ja ha viscut tres edicions, amb la primera a Reus el 2017, la segona a Canet de Mar el 2019, i del III Simposi a Barcelona, organitzat per l’IMPUiQV, el passat 9 i 10 d’abril de 2021. El punt culminant de les activitats de la Taula en un futur proper serà la celebració de l’Any Domènech i Montaner el 2023, en ocasió del centenari de la seva mort.