Cooperació Barcelona-Medellín

Relacions Barcelona-Medellín

Barcelona coopera amb Medellín des de l’any 2000, centrant aquesta col·laboració en l’intercanvi de models de gestió municipal i l’enfortiment de la governança local  amb la implicació  de diferents actors. Podeu consultar l'Informe sobre la relació entre Barcelona i Medellín: més de 30 anys de cooperació i amistat clicant AQUÍ

A llarg d’aquest anys de relació entre ambdues ciutats,  no  només s’ha construït un  vincle  institucional entre els dos governs municipals amb la implicació de molts departaments de l’Ajuntament de Barcelona (Biblioteques, Mercats, Urbanisme, IMEB, Serveis Social, Barcelona Activa, etc.), sinó que hi ha una veritable connexió de ciutat a ciutat, que compta amb la participació d’associacions ciutadanes de diferents àmbits (universitats, escoles de música, entitats de joves, museus, mitjans audiovisuals, etc.), com es fa palès en el projectes que es realitzen conjuntament i que es relacionen més endavant. 

Acords de col·laboració

- Protocol d’amistat i cooperació entre la ciutat de Barcelona i Medellín (1992)

- Protocol d’amistat i cooperació entre la ciutat de Barcelona i Medellín (2009-2012)

- Conveni Executiu per a la Construcció d’una Canxa Esportiva al Barri de Moravia  (2020-2011)

- Protocol d’Amistat i Cooperació (2013-2017)

Projectes de cooperació directa més rellevants

  • Resiliència Urbana (2022 – en execució)

Barcelona i ONU Habitat, amb la col·laboració del CIDEU, compateixen la seva experiència en la implementació  de l’eina del perfil de resiliència. L’objectiu “és transformar les zones urbanes en llocs més segurs i millors per viure-hi, i millorar la seva capacitat d'absorbir i rebotar ràpidament de tots els xocs potencials o estressa, que els condueix cap a la sostenibilitat “(ONU-Habitat).

A l'Informe Recomendaciones de acciones para la resiliencia y la sostenibilidad de Medellín, s’identifiquen  quatre línies d’acció:

  1. Desenvolupament territorial sostenible
  2. Equitat social i econòmica
  3. Desenvolupament econòmic sostenible
  4. Esquemes sòlids de governança

Mes informació a: https://urbanresiliencehub.org/actions-for-resilience/medellin/ i en el vídeo Programa Global de Ciudades Resilientes (CRGP) en Medellín

  • Àmbit de l’Educació i Cultura

- Seminari ‘Cómo construir la paz, diálogo y desarrollo.’ Medellín (2006)

- Intercanvi entre escoles de Barcelona i Medellín (2007-2011)

- Festival Internacional de Cinema Documental DocsBarcelona+Medellín (2015-2016)

- Exposició Piso Piloto al CCCB (2015) sobre el diàleg entre ciutats sobre la definició d’espai públic i espai privat i l’abordatge del problema de l’habitatge. La conceptualització i  el disseny de l’exposició ha estat  a càrrec del Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB) i del Museo de Antioquia de Medellín.

- Impuls de la cultura com a motor de desenvolupament i d’igualtat d’oportunitats. A través de l’intercanvi de la Xarxa de Biblioteques de Barcelona i Medellín. Línia de cooperació iniciada al 2010  que ha permès consolidar programes com ara el del Club de Lectura Internacional o el de Lletres al Mar.  Ambdues ciutats han participat  també en el projecte de foment de la lectura a l’àmbit escolar Joc Literari juntament amb  Casa Amèrica i la  Fundació Serra i Fabra

  • Salut i Drets Socials

- Construcció de la Canxa Esportiva al barri de Moravia (2010-2011)

- Millora dels serveis d’atenció a les persones en situació de vulnerabilitat. En aquest sentit, l’Àrea de Drets Socials ha  assessorat a la Secretaria de Inclusió Social i Família de Medellín en el disseny i implementació de serveis d’atenció als infants víctimes d’explotació sexual de la zona centre (2013-2017).

- Sistema d’atenció a la infància i l’adolescència en situació d’explotació comercial i sexual. Creació de la Casa Vida.

- Programa de persones sense sostre (2015). Barcelona ha participat al Primer Fòrum Internacional de Medellín sobre models públics d’atenció a persones en situació de vulnerabilitat, en especial a les persones sense sostre.

- Salut Pública. L’Agència de Salut Pública de Barcelona ha participat al III Foro Regional de Salud Urbana de las Américas, celebrat a Medellín al  desembre de 2015.

  • Drets humans i pau

Suport al “Museo Casa de la Memoria” juntament amb l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP) per treballar la memòria històrica (2015-2016)

  • Planificació Urbana

- Acompanyament tècnic per al desplegament del Pla d’Ordenació Territorial per a la recuperació de la zona centre de Medellín, molt degradada. Aquest Pla inclou un programa d’atenció a les persones més vulnerables, especialment infants i adolescents, víctimes de l’explotació sexual, i gent sense sostre (2013-2017)

- La transferència de coneixement i bones pràctiques en l’àmbit de la  gestió de l’espai públic i el patrimoni amb l’acompanyament de l’Institut Municipal de Paisatge Urbà de Barcelona. Concretament Medellín proposa la creació de l’Agencia APP – Agencia para la Gestión del Paisaje, el Patrimonio y las Alianzas Público Privadas- projecte iniciat al 2014

  • Promoció Econòmica

- Implementació de projectes de promoció d’activitats emprenedores amb BCN Activa (2007-2011)

- Assistència tècnica en matèria de gestió de mercats municipals amb el suport de l’AECID (2009-2011)

- Projecte RUTA “N“ (Promoció Econòmica – Barcelona Activa) (2011-2012)

Podeu conèixer el balanç de la cooperació entre Barcelona i Medellín des de 2006, realitzat per l'Agència de Cooperació Internacional de Medellín, clicant aquest ENLLAÇ

 

Altres acords de cooperació

Responent a les prioritats de l’Ajuntament de Barcelona, recollides en el Pla Director de Cooperació para la Justícia Global de Barcelona (2018-2021), i al compromís de la ciutat  per mantenir i reforçar el suport al procés de construcció de pau també s’han formalitzat altres acords:

- Conveni amb el Ministeri de Cultura de Colòmbia i el Consorci de Biblioteques de Barcelona (2018-2022) per tal de reforçar la col·laboració interinstitucional a Colòmbia i portar a terme el   Programa de Biblioteques mòbils rurals per a la pau que donaran servei  prioritàriament als ETCR (Espais territorials de Reincorporació i Capacitació), entenent que l’accés a l’educació i la  cultura és un  element clau  en la  millora de la convivència i la recuperació de la confiança ciutadana en les zones més victimitzades per el conflicte armat.

- Conveni amb la Taula per  Colòmbia. Des de l’any 2002, l’Ajuntament de Barcelona, juntament amb altres administracions, impulsa el treball conjunt de les diverses organitzacions barcelonines que treballen per Colòmbia amb l’ànim d’afavorir processos de pau i drets humans.

 

 

 

 

 

L'Ajuntament de Barcelona i el CIDEU impulsen la cooperació municipalista a Iberoamèrica

La Direcció de Justícia Global i Cooperació Internacional de l’Ajuntament de Barcelona i CIDEU implementen els grups de treball de cooperació tècnica, com a espais de col·laboració i aprenentatge entre iguals per trobar noves respostes als desafiaments urbans, mitjançant l’intercanvi de coneixements i experiències entre iguals, establint processos d’aprenentatge ciutat-ciutat.

2020-2023

- Microxarxes d'intel·ligència urbana: la transversalitat de gènere en els governs locals

L’experiència de col·laboració d’aquest grup va quedar recollida en la càpsula de formació disponible en l’espai web del CIDEU.

El contingut de l’intercanvi tècnic va evolucionar cap a la reflexió des de les polítiques locals sobre el pressupost i fiscalitat amb perspectiva de gènere i els models dels sistemes de cures.

- Microxarxes d'intel·ligència urbana: Biblioteques públiques municipals

Fruit de les sessions de treball i tallers que es van organitzar els anys 2020 i 2021, es va editar l'any 2022 el llibre Pensar la Biblioteca del Siglo XXI amb les reflexions que comporten les experteses i fortaleses de cada ciutat i les seves biblioteques.

- Microxarxes d'intel·ligència urbana: "Arxius de ciutat: memòria i transparència"

El procés de cooperació tècnica va culminar amb la celebració del III Seminari Iberoamericà d'Arxius de Ciutats: entre el govern de la informació i la construccio de la memòria plural, del 21 al 24 de març de 2023. Aquest esdeveniment va donar continuïtat a les trobades professionals realitzades  amb anterioritat (I Seminari Iberoamericà de Lisboa 2016, II Seminari Iberoamericà de Bogotà 2016) i els projectes de cooperació arxivística que hem desenvolupat aquests darrers anys per compartir experiències i avançar en coneixements tècnics d'interès comú.

- Microxarxes d'intel·ligència urbana: Ciutat pròxima i ecologia urbana

- Webinar: El rol de les ciutats en els processos de vacunació COVID-19

2024 

Gràcies al conveni de col.laboració amb el CIDEU mantenim el suport a la cooperació tècnica municipalista  en xarxa.