Literal Barraka

..
28/01/2023 - 11:52 h - Cultura i lleure Biblioteca Poble-sec-Francesc Boix

Literal Barraka és un projecte de recerca i experimentació artística a través del qual es vol reflexionar en torn l’aixecament del Paral·lel i el barri del Poble-sec. Travessant els fenòmens que van donar forma i vida a la zona, com el barraquisme, els teatres de carrer, i l’oci nocturn, es proposa una espècie de relat matèric que ens aculli: la construcció de la discoteca Literal Barraka.

Entenent la seva composició constructiva com un exercici d’arxiu, aquesta esdevé també una composició discursiva, narrativa, amb una èpica i una lírica. El barraquisme com una tècnica d’escriptura habitable. Una narració formada per materials no sempre convinguts. Com els que podem documentar a la cua dels banys d’una discoteca; repassant els rastres de les rodes d’una bicicleta que ha frenat de cop a la vorera; contemplant la diversitat visual dels cartells i pintades que recobreixen les parets de l’espai públic; capturant els aparadors, les persianes, les portes, portals i membranes que delimiten aquest; o bé, deixant-nos moure per una música que retrona a l’interior d’algun club mentre els nostres cossos habiten entre desconeguts i es fotografien compulsivament, deixant testimoni d’allò que no es recordarà.

Literal Barraka se situa a les portes de la Biblioteca Poble-sec – Francesc Boix, en una espècie d’impàs, de llindar o zona intermèdia on farem emergir aquesta estranya barraca. La mítica discoteca que va desaparèixer en el seu debut final el 4 de març de 2023. Una acció que treu a ballar la història i sacseja l’arxiu.

Un projecte de Joana Capella Buendia i Roc Domingo Puig dins el programa Ex-Libris de Homesession en col·laboració amb la Biblioteca Poble-sec – Francesc Boix i amb el suport de les Beques Barcelona Crea 2021 de l’Ajuntament de Barcelona.

PROJECTE EX-LIBRIS 

El projecte Literal Barraka està concebut com a primera etapa d’un projecte més ampli impulsat per Homesession: Ex-Libris: La biblioteca pública com a lloc de creació, en el qual la biblioteca pública, com a institució, fet social, xarxa de coneixement, paradigma històric i espai de sostenibilitat, és l’objecte d’un projecte de residències de creació en relació amb el seu territori.

Els objectius del projecte Ex-Libris consisteixen en:

  • Establir noves maneres de relació entre la biblioteca i la comunitat o el barri.
  • Investigar la biblioteca, els seus usos, el seu funcionament, i els seus fons en relació amb els paradigmes contemporanis.
  • Concebre la biblioteca com a lloc de creació
  • Activar l’ecosistema de la biblioteca des d’una perspectiva artística.
  • Oferir un nou context de creació als artistas.

La intenció de la proposta no és utilitzar la biblioteca com a simple lloc d’exposició sinó activar la biblioteca gràcies a l’art.

ACTIVITATS

Ruta 1. Ei tia, sortim? <3

Amb Roc Domingo Puig i Joana Capella Buendía.

Acompanya’ns en una nit de festa, recorrent el barri i els seus bars, mentre ens ajudeu a fer créixer el nostre arxiu. Ei tia, sortim? <3.

Data: Divendres 10 de febrer
Hora: 21:00 h
Punt de trobada: Davant la Biblioteca Poble-sec – Francesc Boix
Preu de l’activitat: 9 € – Inclou entrada a la Sala Apolo + consumició + dues rondes a dues parades diferents
Activitat amb inscripció prèvia fins al 6 de febrer enviant un email amb nom complet a info@homesession.org. A pagar via Bizum un cop rebis un email confirmant la teva plaça. Places limitades.

Ruta 2. Lentejuelas de ladrillos

A càrrec de Quim Pujol.

Un recorregut pel Paral·lel de la mà de l’artista Quim Pujol que ens aproparà a la història d’alguns dels locals d’oci nocturn més importants de la ciutat. Encara que molts d’ells han desaparegut, les seves circumstàncies revelen les transformacions sociopolítiques de Barcelona i els vincles entre performance, economia i certes estructures d’organització social.

Quim Pujol (1978) treballa entre la poesia, les arts en viu i l’art contemporani. Els seus últims treballs són “De la seca a la Meca”, “El missatge d’altres mons” i “Varietat de varietats”. Ha participat en exposicions com a “Interval. Accions sonores” en la Fundació Antoni Tàpies, “Visceral Blue” en La Capella, o “entre, cap a, fins a, per a, per, segons, sense” en el EACC. Va editar juntament amb Ixiar Fregues el volum sobre teoria afectiva “Exercicis d’ocupació” (Edicions Polígrafa, 2015). Va ser comissari del programa experimental del Mercat dels Flors (2011-2015) i aquest 2023 comissaria les Pícnic Sessions del CA2M (Móstoles).

Data: Dimecres 15 de febrer
Hora: 18.30-20.30 h
Punt de trobada: Biblioteca Poble-sec – Francesc Boix
Activitat gratuita amb inscripció prèvia enviant un email amb nom complet a info@homesession.org.

Conferència. Fenòmens de fira i espectacles marginals de la Rambla al Paral·lel (s. XVIII-1939) 

A càrrec d’Enric H. Marc, historiador.

Data: Dimarts 28 de febrer
Hora: 18.30-20.00 h
Lloc: Biblioteca Poble-sec – Francesc Boix
Activitat gratuïta. Cabuda limita.

Organitza CERHISEC, Centre de Recerca Històrica del Poble-sec.

Debut final

Inauguració de la mítica discoteca Literal Barraka. Acompanya’ns en la preparació de la gran festa, i no et perdis la única actuació de la seva història, un gran debut final.

Lloc: Pati de la Biblioteca Poble-Sec – Francesc Boix
Data: Dissabte 4 de març
Hora: 12.00-21.00 h

  • De 12.00 a 13.30 h
    Cercavila literal: Recorregut festiu travessant el Poble-sec per anunciar la inauguració de Literal Barraka. En col·laboració amb Arnau Itinerant.
  • De 16.00 a 20.00 h
    Construcció col·lectiva de Literal Barraka: Sessió de ball constructiu oberta a tothom en que enllestirem els preparatius pel gran debut de la mítica discoteca. Hi haurà sangria casolana per aquelles persones que s’acostin a participar de l’acció.
  • De 20.00 a 21.00 h
    Actuació metafisicapoteosica de Literal Barraka: Clímax de la jornada amb el gran show debut final de Literal Barraka. Una festa on la discoteca serà l’estrella. Acció amb la col·laboració de Juan Antonio Cerezuela y Mercè Jara Muns.

La Biblioteca Poble-sec – Francesc Boix disposa d’una col·lecció local sobre el barri i un fons dedicat al Paral·lel. També ha preparat un mapa online de la ruta històrica dels espectacles del Paral·lel.