El cap de setmana del 8 i 9 d’octubre es farà el primer festival Liternatura promogut per Biblioteques de Barcelona.
Tots els actes tindran lloc a la Biblioteca Collserola – Josep Miracle, especialitzada precisament en literatura de natura i sostenibilitat. Diferents autors locals, nacionals i internacionals donaran una visió global del que està passant en l’àmbit literari sobre temàtica de natura i com ho aborda cadascun d’ells. Hi haurà taules rodones, es projectarà un documental, i també s’organitzaran tallers i concerts.
La programació prevista és aquesta:
Dissabte, 8 d’octubre
11 h. Obertura de portes i grafit de Lily Brick
L’artista i muralista Lily Brick treballarà en un mural durant la celebració de Liternatura.
Lily Brick és l’autora de més de 400 murals a indrets molt diversos, entre els quals destaquem els realitzats a França, Gàmbia, Holanda, Suècia, l’Índia, Alemanya i el Marroc. Del seu treball criden l’atenció les dones de mirada forta i intensa, en un llenguatge impressionista fet amb esprai, que dona protagonisme als costums i les temàtiques folklòriques.
12 h. Presentació de Liternatura i conversa de Pilar Sampietro amb Jesús Carrasco
L’escriptor Jesús Carrasco inaugurarà el festival amb una conversa amb Pilar Sampietro, parlant de l’impacte de la natura en la seva obra i fixant-se especialment en la novel·la Intemperie.
Pilar Sampietro és periodista radiofònica especialitzada en ecologia i cultura. Presenta Vida verda a Ràdio 4 i la seva versió en castellà, Vida verde, a REE (RNE). A Radio 3 condueix Mediterráneo, la realitat social, musical i cultural a una banda i a l’altra del mar. Participa en els blogs d’ecologia Alterconsumismo (El País Digital) i Ecoluba. Ha escrit els llibres El jardí amagat (Pol·len, 2014) i La ciutat comestible (Morsa, 2018).
Jesús Carrasco (Olivenza, Badajoz, 1972). Intemperie (Seix Barral, 2013) el va consagrar com un dels debuts més enlluernadors del panorama literari internacional. La novel•la ha rebut premis nacionals i internacionals, ha estat traduïda a 28 llengües i adaptada al cinema. La seva segona novel·la, La tierra que pisamos (Seix Barral, 2016), va ser guardonada amb el Premi de Literatura de la Unió Europea. Des que es va publicar Llévame a casa (Seix Barral, 2021), porta cinc edicions i les mateixes traduccions.
12 h. Taller “En un bocí de platja”, a càrrec d’Alex Nogués
En un bocí de platja pots trobar coses extraordinàries, fins i tot a tu mateixa. Passejarem i observarem un petit trosset de la vora del mar. Observarem amb ulls de naturalista, de poeta, d’infant, d’artista, de filòsof, i escriurem. Escriurem liternatura plegats.
Per a infants a partir de 9 anys i adults.
Alex Nogués és geòleg, escriptor, naturalista, pare… i algunes coses més. Un Homo sapiens del segle passat a qui li agrada jugar, observar, aprendre i gaudir de l’aire lliure i de les persones lliures. Que no sap ben bé cap on va, però va. I que per arribar-hi es perd escrivint, observant i estimant.
13.15 h. Inauguració de les exposicions “Caravana Delta” i “Animals invisibles”. Visionament del documental de la Caravana Delta.
Jordi Serrallonga parlarà de com es va dissenyar el projecte “Animals invisibles” a partir d’una mostra d’il·lustracions incloses al llibre. I Josep Sucarrats presentarà l’exposició “Caravana Delta”, basada en l’experiència que va portar diversos artistes a acompanyar ramats de bous i vaca brava al delta de l’Ebre.
Josep Sucarrats Miró és periodista. Especialitzat en agricultura, alimentació i gastronomia. L’any 2020 va encapçalar el naixement d’Arrels. El món que torna, des d’on ha engegat projectes com “Mercat Arrels” (un mercat en línia de productes de proximitat) i ha contribuït a coorganitzar l’acció artística #CaravanaDelta. Sol o amb col•laboradors, és autor dels llibres Històries de la Barcelona gormanda, Teoria i pràctica del vermut i Mercats, un món per descobrir.
Jordi Serrallonga (Barcelona, 1969). Arqueòleg, naturalista i explorador. Professor de la Universitat Oberta de Catalunya i col·laborador del Museu de Ciències Naturals de Barcelona. Premi de recerca de la Societat Geogràfica Espanyola i autor de llibres científics i de divulgació. Dioses con pies de barro és l’últim que ha publicat. Codirector del projecte “Animals invisibles”.
16 h. Taula ramaders: Gabi Martínez, Vanesa Freixa i Paco Palmer
La pastora Vanesa Freixa i l’escriptor Gabi Martínez, que ha treballat amb pastors d’ovella negra i ha convertit en llibre aquesta vivència, encreuaran mirades sobre les seves feines, l’actualitat rural i el relat del camp que arriba a la ciutat.
Vanesa Freixa Riba – Llicenciada en belles arts. Dinamitzadora i activista del món rural. Directora de l’Escola de Pastors de Catalunya (2009-2016) i de l’associació Obrador Xisqueta. Es dedica a la creació i també a la divulgació i el pensament al voltant de la ruralitat.
Gabi Martínez (Barcelona, 1971). Escriptor. La seva obra està traduïda a deu idiomes i adaptada a diversos formats. Ha rebut diferents premis i reconeixements i en destaquen els llibres de no-ficció Sólo para gigantes, Un cambio de verdad, Lagarta i les novel·les Voy i Las defensas. És director del Festival Liternatura; membre fundador de les associacions Caravana Negra i Lagarta Fernández; de la Fundación Ecología Urbana y Territorial; i codirector del projecte “Animals invisibles”.
Paco Palmer, Amposta 1984. Grau superior en gestió d’empresa agropecuària. Ramader de brau a Catalunya des de 2005. President de l’Associació de Criadors de Brau de les Terres de l’Ebre, impulsor del projecte “Lligallos, camins de bèsties i humans”. Actualment, amb un ramat de 60 mares criades en sistema extensiu i en ecològic a la llacuna de l’Encanyissada, al Parc Natural del Delta del Ebre.
17 h. Conversa Abi Andrews, Pilar Codony i Marina Porras
L’escriptora anglesa Abi Andrews, que ha desmuntat mites masculins lligats a la natura i l’aventura en un viatge sorprenent a Alaska, i l’escriptora i veterinària Pilar Codony, que parla de vaques i maternitat d’una manera inusual, debatran sobre dones soles a la natura moderades per Marina Porras.
Abi Andrews és una escriptora de Worcestershire, Regne Unit. La novel•la que va marcar el seu debut, Naturaleza es nombre de mujer, va ser publicada per Serpent’s Tail al Regne Unit i per Two Dollar Radio als Estats Units. També s’ha traduït a l’alemany, l’italià i l’espanyol. Andrews va rebre una beca K. Blundell per escriure la seva segona novel.la. També treballa com a cuidadora de fauna silvestre.
Marina Porras, llicenciada en ciències de la informació. Ha treballat en ràdio i televisió com a redactora, reportera, presentadora i guionista. Ha format part de l’equip de Julia Otero a Onda Cero i a TV3. També a Hora 25, amb Àngels Barceló. I actualment és sotsdirectora del programa A vivir que son dos días, i directora del mateix programa a l’estiu. Col•labora a TV3 i a elDiario.es.
Pilar Codony. Nascuda a Banyoles l’any 1987, des de ben petita tenia clar que volia estudiar veterinària. Va estar fent pràctiques a Cuba amb vaques de llet i als Estats Units en un centre de fauna salvatge; finalment va tornar al Pla de l’Estany i es va dedicar, sobretot, a la clínica de vedells. L’any 2021 va guanyar el premi Documenta amb la novel·la Distòcia. Actualment, compagina la feina de veterinària de granja amb els projectes que van sorgint gràcies a la publicació del llibre, com per exemple una secció quinzenal a catorze.cat.
Marina Porras Martí (Barcelona, 1991) és graduada en història de l’art i filologia catalana, i màster en teoria de la literatura i literatura comparada. A més, és crítica literària, col·labora com a periodista cultural en diversos mitjans de comunicació i treballa en una llibreria. Ha publicat L’enveja (2019) dins la sèrie “Pecats capitals”, de l’editorial Fragmenta, i ha editat i prologat textos de Gabriel Ferrater i Katherine Mansfield.
18 h. Conversa Joanna Pocock i Lourdes Lancho
L’escriptora canadenca-britànica Joanna Pocock explicarà a Lourdes Lancho com, després de mudar-se a l’oest americà, va necessitar aprendre més dels seus veïns humans i no humans, connectant tant amb tota mena de caçadors com amb una comunitat ecosexual de la qual va formar part.
Joanna Pocock és una escriptora que ara viu a Londres. Rendición, un híbrid de memòries i llibre de viatges sobre l’oest americà, va guanyar el premi Fitzcarraldo d’assaig el 2018. Els seus escrits han aparegut a The Los Angeles Times, The Nation, The New Statesman, Orion, The Spectator i The Times Literary Supplement, entre altres publicacions. Dona classes d’escriptura creativa a la University of the Arts de Londres.
Lourdes Lancho, llicenciada en ciències de la informació. Ha treballat en ràdio i televisió com a redactora, reportera, presentadora i guionista. Ha format part de l’equip de Julia Otero a Onda Cero i a TV3. També a Hora 25, amb Àngels Barceló. I actualment és sotsdirectora del programa A vivir que son dos días, i directora del mateix programa a l’estiu. Col•labora a TV3 i a elDiario.es.
19 h. Concert Ual·la
Els Ual·la oferiran un espectacle en què les seves veus i el virtuosisme amb la tablemusic multipliquen la força d’unes lletres que conviden a gaudir a fons de la natura… i a canviar algunes formes d’actuar.
Ual∙la! són diversió, Ual∙la! amb consciència, Ual∙la! són originalitat, Ual∙la! amb intel·ligència… Ual∙la! són el virtuós duo barceloní format per Modesto Lai i Alba Rubio; Ual·la! són únics en el seu gènere.
Diumenge, 9 d’octubre
11 h. Conversa Soledad Romero amb Rebecca June
Conversa sobre literatura infantil en matèria de natura. Es parlarà sobre com la literatura ajuda tant a conèixer la natura com a afavorir la presa de consciència i promoure canvis en sostenibilitat i cura del medi ambient.
Soledad Romero va néixer a Barcelona. Va estudiar disseny gràfic a la Llotja i durant més de 10 anys va treballar com a dissenyadora i creativa en publicitat. Seguint la seva passió pels llibres, va abandonar la publicitat i va fundar la seva pròpia editorial en què va publicar revistes i llibres desassenyats. Actualment, es dedica a crear àlbums infantils.
Rebecca June és traductora, narradora i escriptora.
11 h. Taller Anne Decis.
Inspira’t en la natura i vine a pintar la vidriera de la biblioteca.
Anne Decis va néixer a Mulhouse, una petita ciutat d’Alsàcia (França). Va estudiar disseny gràfic i posteriorment il·lustració a l’Escola d’Art Decoratiu d’Estrasburg. Viu a Barcelona.
12 h. Conversa Patrik Svensson amb Gabi Martínez
L’escriptor suec Patrik Svensson presentarà El evangelio de las anguilas. Aquests animals, que pescava de petit amb el seu pare, l’han portat a reunir històries impressionants que també impliquen Freud. En conversa amb Gabi Martínez.
Patrik Svensson (1972) és un periodista i escriptor suec. Va desenvolupar aviat l’interès per la natura i els animals i, en especial, per la vida marina. El seu primer llibre, El evangelio de las anguilas (Libros del Asteroide, 2020), va rebre el premi August 2019, el guardó literari més important del seu país. Recentment, ha publicat Den lodande människan (2022), un conjunt d’assajos sobre el mar i les seves curiositats.
13 h. Rumbesia a la natura
La Rumbesia és un recital de poesia fusionat amb rumba, en el qual es conjuguen poemes musicats especialment per a aquest espectacle, així com versions de poemes ja musicats per altres músics. En aquest recital farem un recorregut per diferents poemes que recorren sentiments, realitats i moments històrics, tots relacionats amb la natura i el territori.
Més informació, aquí.