A la primavera tot augmenta: les hores de llum, la calor i les collites. No sorprèn, doncs, que sigui una de les estacions més esperades de l’any, perquè, després de l’hivern, “a la primavera, res no és com era”. El refranyer popular deixa constància de tots els canvis que es produeixen des del març fins al juny, i conèixer-los pot ajudar-nos a saber quins aliments... Seguir llegint
Per als habitants de l’Antiga Grècia el formatge era “un regal dels Déus”. I per a nosaltres, gent del segle XXI, ho continua sent! Com els grecs, som turofils, és a dir, aficionats al formatge. De mitjana, a Espanya es consumeixen més de set quilos de formatge per persona cada any. És difícil no trobar un formatge que ens agradi, ja que arreu del món n’existeixen més de 2... Seguir llegint
Avui celebrem el dia mundial de la xia! Encara que és un aliment que ja consumien generacions tan antigues com els Maies o els asteques, en els últims anys, la xia ha anat guanyant presència en les nostres cuines i receptes. Una llavor que prové de l'Amèrica central, sobretot de la zona de Mèxic a Nicaragua, i que s'ha arribat a batejar com la llavor més beneficiosa del món, gràcies a... Seguir llegint
El buc-escola de l’Armada, el ‘Juan Sebastián de Elcano’, va tornar a visitar la ciutat de Barcelona després de 18 anys. El vaixell té com a missió principal exercir d'escola naval flotant per als futurs oficials de l'Armada -que cursen a bord els estudis corresponents al seu quart any de carrera-, i a més a més actua com a ambaixada flotant, rebent a bord a... Seguir llegint
El Mercat de Sant Antoni va ser el primer a construir-se fora de les muralles de Barcelona. Cent anys més tard, tanca un cicle i torna a ser el primer, aquest cop en utilitzar l’energia geotèrmica per regular la seva temperatura. Considerat el mercat més sostenible d’Espanya, aprofita la calor del subsol per escalfar 6.000 m² a l’hivern i refredar-los a l’estiu. D... Seguir llegint
Avui és el dia internacional d'un dels productes més polifacètics que tenim al mercat... la carxofa! Una hortalissa de temporada -la seva època comprèn des de novembre fins a l'abril- molt característica dels països de la conca mediterrània. Alguns l'han batejada com l'hortalissa de les mil i una formes, pel fet que es pot consumir cuita, rostida, fregida o crua. Des d'... Seguir llegint
És possible consumir carxofes a l’estiu i cireres a l’hivern? Avui compartim, de la mà de la Fundació Espigoladors, idees pràctiques per menjar productes fora de temporada i, sobretot, per aprofitar-los i no llençar res! Conserva de mongeta tendra. Només cal tallar una punta de la mongeta (a més d’estalviar feina, aprofitem més l’aliment). La tècnica que... Seguir llegint
La Isabel Ampolla porta el mercat a la sang. I és que prové d’una família que, des del 1.800, es dedica al món del peix. Ella ja és la quarta generació de paradistes, i la seva filla, de trenta-sis anys, continuarà amb el negoci familiar. Treballa al Mercat de l’Abaceria, a una peixateria que porta el seu nom: Isabel. “Em vaig criar al mercat, de fet penso que quan... Seguir llegint
Avui és el Dia de la Mandonguilla! I als mercats de Barcelona ja sabem com celebrar-ho: amb una bona ració d’aquest plat tan exquisit! Als mercats de la ciutat hi podeu trobar safates de mandonguilles, llestes per cuinar, d’allò més delicioses. Carns Macià, al Mercat de Galvany, és una d’elles! Carns Macià es dedica a la ramaderia extensiva: els animals -vedella... Seguir llegint
Divendres vam tenir una cita de primera al Mercat del Ninot! I és que el vi i els productes de mercats casen a la perfecció!Aquest tast de vins maridat amb productes de mercat, organitzat per Mercats amb D.O., va tenir com a fil conductor els cellers dirigits per dones. Així, vam poder gaudir de les explicacions d’Anne Cannan, de Dones del Vi, i de la sommelier Amaia Garcia, del celler... Seguir llegint