Avui és el Dia de la Mandonguilla! I als mercats de Barcelona ja sabem com celebrar-ho: amb una bona ració d’aquest plat tan exquisit!
Als mercats de la ciutat hi podeu trobar safates de mandonguilles, llestes per cuinar, d’allò més delicioses. Carns Macià, al Mercat de Galvany, és una d’elles!
Carns Macià es dedica a la ramaderia extensiva: els animals -vedella, vaca i bou- han estat criats en llibertat en un entorn natural i sostenible, a Sant Aniol de Finestres (la Garrotxa), on pasturen, juguen i dormen. A més, reben una alimentació de proximitat: cereals de la província de Girona, carbonat de calç de les mines de Tarragona i sal de les mines de Cardona. També procuren que les cries estiguin almenys sis mesos amb la seva mare per garantir el seu benestar.
Aquesta mena de carn ecològica i de proximitat té molts beneficis per a la salut: redueix el nivell de colesterol, preveu malalties cardiovasculars i evita l’oxidació de les cèl·lules, a més de ser una gran font de vitamines i minerals i també d’àcid linoleic conjugat (CLA).
En Jordi Macià és la segona generació d’aquest negoci familiar. És l’encarregat de la botiga del Mercat de Galvany, però també ajuda al seu pare amb la criança d’animals. A la seva parada hi podem trobar una gran varietat d’especialitats d’elaboració pròpia: hamburgueses, salsitxes, pinxos, botifarra… i, sobretot, mandonguilles! A banda dels productes propis, també tenen cabrit d’Almeria, lechal de Castella, porc de Vic i porc ibèric, tot escollit de forma selectiva i acurada.
Les seves mandonguilles són una barreja de vedella (80%) i porc (20%). Segons en Jordi, el truc d'aquest plat és compensar la quantitat d’ou, llet i pa remullat, i també, sobretot, la qualitat de la carn. La recepta tradicional de la mandonguilla conté aliments d’allò més senzills: carn picada, pa remullat en llet i ou, sal, pebre i julivert. A partir d’aquí, podem innovar i afegir-hi fruits secs o, fins i tot, formatge.
Amb en Jordi també hem parlat de la mida: ens ha explicat que als clients els agraden una mica més petites que massa grans, ja que així en 10 minuts les tenen cuites i poden gaudir ràpidament d’un plat tan complet com aquest, que conté proteïna, làctics, hidrats de carboni… A més, a Carns Macià també en preparen a la carta: els clients poden demanar mandonguilles aptes per a celíacs (amb pa sense gluten) o mandonguilles amb un toc d’all.
En Jordi ens ha confessat que, per ell, l’acompanyament ideal per a unes bones mandonguilles és una salsa de tomàquet o un sofregit. Clàssic però deliciós! D’aquesta manera, “es poden assaborir bé les mandonguilles si aquestes són de bona qualitat”. Tot i això, a la seva pàgina web, ens delecta amb una recepta d’allò més temptadora: mandonguilles amb salsa d’ametlles! La podeu trobar sencera a l’apartat ‘Cuina de Mercat’ del nostre blog o fent clic aquí.
Carns Macià és una de les moltes parades dels mercats de Barcelona que estan adherides a la iniciativa 'Comerç Verd', un programa que suposa un salt qualitatiu tant en el volum d’aliments locals, ecològics, de petits productors, de pagès o de llotja que es consumeixen a Barcelona com en el fet que la ciutadania tingui molt més fàcil l’accés a aquests productes. En Jordi ens explica que, fins i tot abans d’etiquetar el seu producte amb el distintiu verd, els seus clients ja sabien que es tractava d’un establiment de productes ecològics i de proximitat, ja que això ve implícit en la seva filosofia.
Afegeix un comentari