Els mercats de Barcelona promouen l’alimentació saludable entre la ciutadania mitjançant les aules dels mercats, espais on comerciants, gastrònoms i xefs de la nostra cuina comparteixen els seus coneixements i la seva experiència de forma pràctica i propera.
Aules gastronòmiques
En l’actualitat, sis mercats de la ciutat ofereixen aules gastronòmiques: la Boqueria, Sants, el Ninot, la Guineueta, Sant Andreu ,Sant Antoni, Llibertat i Santa Caterina.
L’Aula Gastronòmica de la Boqueria va ser la primera que es va obrir en un mercat de Barcelona per dur-hi a terme tallers i demostracions de cuina. Va ser inaugurada el 2002 amb l’objectiu de promoure els productes de temporada entre la clientela del mercat. Així mateix, l’any 2020 es va estrenar l’Espai Boqueria, on tenen lloc activitats com la cuina en directe, xerrades i presentacions al voltant del món de la gastronomia.
El Mercat del Ninot organitza a la seva aula tallers de cuina per a tots els gustos, xerrades i altres esdeveniments tant per a adults com per a nens, a càrrec de la xef Anna de Pablo. A més, el mercat organitza casals de cuina d’estiu i de Setmana Santa per a infants d’educació primària, que aprenen sobre l’alimentació saludable i fan un petit recorregut per la gastronomia internacional.
L’aula gastronòmica del Mercat de Sants és un espai creat per celebrar-hi xerrades i tallers de cuina per tal de preservar i recuperar les tradicions culinàries. S’hi organitzen cicles temàtics de cuina per autonomies i països del món, tallers, maridatges i presentacions de producte, sempre orientats a l’aprenentatge dels nostres conciutadans. A més, també hi tenen lloc classes sobre productes de temporada i receptes per a nens i nenes.
La Cuina Comunitària de Sant Antoni és un espai de cuina obert al veïnat i les entitats i col·lectius del barri de Sant Antoni. És tracta d'un espai destinat a treballar per una alimentació saludable, de qualitat i de proximitat; per reduir el malbaratament alimentari i fer front a la crisi ecològica i alimentària; amb atenció a les diversitats de necessitats alimentàries (menjar vegà, intoleràncies alimentàries, necessitats alimentàries al llarg de la vida...); per reflectir la diversitat cultural del barri, etc.
L’Aula de les fires Mercat de Mercats i Petit Mercat de Mercats es converteix en l’escenari temporal de tallers de productes de proximitat i temporada, de showcookings de xefs de renom, de xerrades de conscienciació, de degustacions… Durant aquests dies de festa, les activitats de l’Aula es complementen amb les tapes dels restauradors de la ciutat, amb tallers a l’Espai Infantil i amb concerts en directe.
Les aules dels mercats de la Guineueta i Sant Andreu també ofereixen tallers de cuina familiars i infantils. La de Sant Andreu es va inaugurar el 2022 amb la reforma del mercat.
L'Hort del Mercat
L’Hort del Mercat és un hort construït a la coberta del Mercat de la Vall d’Hebron i la Teixonera. La missió de l’hort urbà del Mercat de la Vall d’Hebron és fomentar la consciència ecològica i mediambiental i la sostenibilitat, promovent accions terapèutiques, educatives, d’inserció sociolaboral i de millora de les condicions de vida i de la salut de les persones que hi participin, amb especial atenció als col·lectius vulnerables.
Per a les escoles existeix la possibilitat de realitzar una visita conjunta a l'Hort i al Mercat del Vall d'Hebron. Podeu reservar-la en aquest enllaç.
L’escola cuina al mercat
Es tracta d'una activitat adreçada als nens i a les nenes de les escoles de primària del barri a l'aula gastronòmica dels mercats de Sants, Boqueria, Ninot i Sant Antoni, organitzada per la Federació de Mercats Municipals de Barcelona FEMM.
L'activitat combina la visita al mercat amb un recorregut pels diferents establiments i la descoberta dels productes de temporada, amb el guiatge dels comerciants. A continuació, els nens i les nenes comencen el taller a l'aula gastronòmica, on aprenen a manipular, conservar i cuinar els productes. L'experiència té un caràcter pràctic i l'alumnat elabora una recepta que acaba consumint. La interacció amb els cuiners i monitors afavoreix la comprensió i la fluïdesa de la sessió. El programa es desenvolupa amb les recomanacions dels centres escolars i seguint l'ordre estacional: tardor, hivern, primavera i estiu. L'activitat es complementa amb el lliurament d'una sèrie de materials didàctics per a l'alumnat i els docents.
Podeu tenir més informació escrivint al correu lescolacuinaalmercat@femmbarcelona.cat.