La Isabel Ampolla porta el mercat a la sang. I és que prové d’una família que, des del 1.800, es dedica al món del peix. Ella ja és la quarta generació de paradistes, i la seva filla, de trenta-sis anys, continuarà amb el negoci familiar.
Treballa al Mercat de l’Abaceria, a una peixateria que porta el seu nom: Isabel. “Em vaig criar al mercat, de fet penso que quan estava al ventre de la meva mare ja sentia l’enrenou dels ganivets i em van començar a agradar!”. Des de ben petita rondava pel mercat, i amb vuit anys ja ajudava els seus pares, tallant peixos tovets, com el calamar.
Cada dia, ben d’hora ben d’hora, el seu germà va a Mercabarna per comprar el peix que unes hores després vendran a la parada. Com per exemple, el peix fresc de la llotja: peix de roca, llucets, sípia, calamar, llenguat…
Com és el teu dia a dia? “Ben atrafegat!” I és que la Isabel compagina la seva feina a la parada amb la presidència de l’Associació de Paradistes de l’Abaceria i exercint de secretària a la Federació de Mercats Municipals de Barcelona (FEMM). Cada dia arriba al mercat a les 6.30 h, i obren portes al públic a les 8 h. Els trobareu cada dia, als matins i tardes, menys els dilluns, que no hi ha peix.
La peixateria Isabel és una de les moltes parades dels mercats de Barcelona que forma part de la iniciativa ‘Comerç Verd’, un programa que potencia i facilita l’accés dels ciutadans a productes locals, ecològics, de petits productors, de pagès o de llotja. “Abans la gent no entenia per què el peix tenia aquest distintiu, perquè només associaven el ‘Comerç Verd’ a la fruita i verdura. Però aquesta iniciativa va més enllà, perquè es refereix a tots els productes de proximitat, com el pollastre, la carn o els ous. I no hi ha un millor sinònim de proximitat que els mercats, perquè cada dia anem a comprar els productes que oferim”.
“El comerç verd ha existit sempre, però potser s’ha explicat poc. Volem que la gent s’identifiqui amb aquest programa, i que vinguin per ells mateixos a descobrir els nostres productes i que coneguin el seu origen, sàpiguen què estan menjant i s’adonin de la gran qualitat”. Per exemple, a la peixateria Isabel els clients podran trobar tots els ingredients per alguns dels seus plats amb peix preferits - perquè és difícil quedar-se només amb un-, com la sarsuela o el calamarcet farcit.
A més a més, la Isabel ens diu que la proximitat va més enllà dels productes, és una qualitat pròpia dels paradistes: “som propers, donem confiança, expliquem com cuinar el peix per treure el màxim profit…”. “Aquí, a l’Abaceria, venim de generacions de mercat i això es nota. Ho portem a la sang, des de ben petits”.
“Com vols que t’ho prepari?” és una de les frases que més es repeteix a la parada. “Aquí som artistes a treure espines”. La Isabel ens explica que pel dia a dia, la gent demana peixos com el llobarro o l’orada, que queda perfecte a la planxa o en papillot amb verduretes. “El millor és no disfressar el peix”.
“El que més m’agrada de la meva feina és el tracte amb la gent. El mercat és un punt de trobada: la gent es troba aquí i parlen. És una relació molt familiar. Per exemple, ve molta gent gran, potser no venen sempre a comprar, però passen una estona i et conten les seves històries”.
Afegeix un comentari