Avui és el dia de la proteïna! Segur que sabeu la majoria d’aliments que en contenen, ja que en tenim una llarga llista: la vedella, el pollastre, el salmó, l’ou, el formatge, la llet, les mongetes, les nous, la pasta, la quinoa, la civada… Però… què són les proteïnes?
Les proteïnes estan formades per milers d’aminoàcids units entre si. Aquests aminoàcids es classifiquen com a essencials (que no poden ser produïts pel cos i han de provenir de la dieta)- com la histidina, la leucina o la lisina- o no essencials (el cos els pot produir) -com l’arginina, el glutamat o la glicina-. Les proteïnes són necessàries per al creixement i el manteniment de les nostres cèl·lules i teixits. D’aquesta manera, la ingesta adequada de proteïna és molt important durant la infància, l’adolescència, l’embaràs i la lactància.
Avui ens centrarem en el pollastre, un aliment ric en proteïna i baix en grassa que aporta menys colesterol que altres carns. A banda de proteïna, també conté vitamina B12, vitamina B3 -que enforteix el sistema nerviós i regula el colesterol-, vitamina B2 -que ajuda la pell seca a reparar-se- àcid fòlic, fòsfor i minerals, com el ferro i el zinc. A més, el retinol, el carotè i el licopè que conté, contribueix a mantenir una bona visió. Normalment, per cada 100 grams de pollastre, l’aportació de proteïna acostuma a ser d’uns 20 grams.
Amb en Joan, de la parada Aviram Barceló, al Mercat de Felip II, hem parlat sobre el pollastre ecològic i ens ha confessat quins són els seus plats estrella: els canelons de pollastre de pagès, les albergínies farcides de carn i el pollastre amb escamarlans.
En Joan ens ha explicat que gran part del seu producte és pollastre groc català que prové de diferents municipis de Catalunya, com Ripollet i Casserres, i que també tenen pollastre de pagès de raça penedesenca, ecològic i criat a la Garrotxa. El comerciant ens ha aclarit què significa que el pollastre sigui ecològic: “vol dir que aquell animal s’ha alimentat de blat de moro i de cereals no transgènics, bàsicament, d’alimentació ecològica”.
Per últim, el Joan ens ha regalat una de les receptes que té a la seva parada d‘aviram i una de les seves preferides: el foie a la sal. Primer de tot, el Joan esmicola el fetge d’ànec en trossets petits i el poleix. Ratlla una tòfona a sobre i hi afegeix un rajolí de brandy. Li dóna una forma rectangular i ovalada i l’embolica amb una gasa d’un metre. Ho posa tot en un recipient amb sal gruixuda un dia i mig a la nevera, fet que fa que es quedi mig cuit amb la sal. Quan el treu de la nevera, ja està perfecte per menjar-lo amb torradetes i ous ferrats.
Aviram Barceló està adherit a la iniciativa ‘Comerç Verd’ des de fa uns quants mesos, de manera que etiqueta el seu producte amb un distintiu de color verd perquè els clients tinguin encara més clar que es tracta de producte de proximitat.
El programa ‘Comerç Verd’ suposa un salt qualitatiu tant en el volum d’aliments locals, ecològics, de petits productors, de pagès o de llotja que es consumeixen a Barcelona com en el fet que la ciutadania tingui molt més fàcil l’accés a aquests productes. El mes de juny de 2021 es va posar en marxa la prova pilot a sis mercats municipals (Concepció, Llibertat, Sarrià, Ninot, Sants i Horta) i ja s'ha fet extensiu a tots els mercats alimentaris de la ciutat. Al desembre, el nombre d’adhesions ja era de 619 establiments, fet que demostra la voluntat dels comerços d’avançar cap a una alimentació més sostenible i pròxima.
Afegeix un comentari