L’ou és possiblement l’aliment més complet de la nostra dieta i sense dubte és el més utilitzat a la cuina. Cap altre aliment s’utilitza en l’elaboració de tants plats, i cap altre té un paper tan divers com l’ou.
Als que ens dediquem a la producció d’ous ens encanta parlar de les seves innumerables propietats i de la seva gran versatilitat a la cuina. Però a més a més, tenim la sort de proveir la nostra societat d’un aliment que té un significat molt profund a la nostra cultura i a moltes altres d’arreu del món i que es considera un aliment noble per aquest motiu. Avui us parlarem d’aquest vessant de l’ou, aprofitant que s’acosta la festivitat del Corpus Christi i un dels seus esdeveniments més populars, l’Ou Com Balla.
La presència de l’ou i la seva rellevància en la nostra alimentació no solament està relacionada amb les seves propietats nutricionals i culinàries, sinó que està íntimament lligada a les nostres tradicions on té arrels molt profundes. Des de ben antic, l’ou transcendeix la categoria d’aliment i la seva funció nutritiva i es carrega de simbolisme, impregnant de significat els costums i els rituals i també els aliments que preparem al voltant d’aquests.
Des de temps immemorials l’ou ha simbolitzat el germen de la vida i de la creació de l’Univers, així com la fecunditat i la regeneració de la vida. Aquesta és una constant a moltíssimes cultures i en trobem referències als rituals de l’antiga Pèrsia i a les mitologies d’Egipte, de Grècia, de Roma, del poble Celta i de les civilitzacions de l’Extrem Orient, entre molts altres. Aquest simbolisme de l’ou va impregnar també el cristianisme i ha perviscut fins als nostres dies, marcant els moments més importants del calendari litúrgic cristià fins a adquirir un gran protagonisme en la Quaresma, la Pasqua Florida i, no cal dir-ho, en la festivitat del Corpus Christi.
El Corpus és una de les festes més antigues i més lluïdes de les que se celebren a Barcelona. El seu origen és litúrgic: es va crear dins la si de l’església catòlica per a venerar l’Eucaristia (d’aquí el nom de la festivitat, que significa el cos de Crist). Es creu que a Catalunya, el Corpus es va celebrar per primera vegada a Barcelona i a Girona, l’any 1320. Avui dia, és una tradició viva que compta amb una gran participació per part dels barcelonins.
Un dels elements més vistosos i populars del Corpus és l’Ou Com Balla, que només se celebra a Catalunya i és únic a tot el món. La primera referència històrica el situa al claustre de la Catedral de Barcelona l’any 1637, però s’ha anat estenent amb el temps i actualment se celebra a 17 claustres i patis de la ciutat i també a altres poblacions catalanes. L’Ou Com Balla consisteix a fer “ballar” un ou buit a sobre del raig d’aigua de la font, que es guarneix ricament amb fulles i flors i fins i tot amb cireres. Aquest moviment es crea dipositant l’ou a sobre de l’aigua de la pila, on va surant mogut pel corrent creat pel brollador i quan passa per sobre d’aquest, el raig d’aigua l’enlaira i el fa giravoltar durant uns instants, fins que torna a caure a l’aigua i comença novament el cicle.
Tot i que no existeixen referències sobre el significat de l’Ou Com Balla, no en falten les interpretacions. Les de caràcter religiós comparen la imatge de l’ou blanc al capdamunt del raig d’aigua amb la imatge de la custòdia, o el conjunt de la font, el raig i l’ou amb el calze i la sagrada forma durant l’eucaristia, que és l’origen del Corpus Christi. Altres interpretacions relacionen els diferents elements presents: les flors i fulles, l’aigua i l’ou, com a símbols de la fecunditat i la regeneració, que són conceptes que com dèiem han estat sempre lligats a l’ou. També hi ha historiadors que en fan una interpretació més mundana i relacionen aquest element amb jocs d’aigua que es feien a diverses cultures antigues.
Tots els anys pel Corpus, l’Ajuntament de Barcelona, l’Arxidiòcesi i un gran nombre d’entitats de la ciutat organitzen la ruta de l’Ou Com Balla, que recorre les disset fonts on es pot veure ballar l’ou, totes exquisidament guarnides. És un esdeveniment molt apreciat pels barcelonins i també pels visitants, per la seva bellesa i vistositat. Enguany no es podran obrir els recintes al públic però es podrà presenciar virtualment per internet, on el dia 11 de juny es retransmetrà l’Ou Com Balla des de la Catedral i des dels Jardins Rubió i Lluc del carrer Hospital. A la mateixa web es pot des d’ara contemplar la ruta d’altres anys, a través de reportatges fotogràfics.
Des de la Federació Avícola Catalana us animem a participar en aquest esdeveniment anual que uneix la nostra història alimentària amb les arrels de la nostra cultura i que ennobleix aquest aliment tan singular i valuós que és l’ou.
Afegeix un comentari