Aquests dies el Centre Fabra i Coats exhibeix un seguit d’intervencions sota el nom “Desbordar la Cultura” que es van dur a terme al mercat de Sant Andreu on es reflexa el dia a dia del mercat i el seu passat històric. Però no pretén ser una exposició per parlar només del passat, sinó de com es viu avui dia el mercat, com hi interactuen els veïns i veïnes i com és el mercat com a centre neuràlgic del barri.
L’exposició s’emmarca dins el projecte anual Cohabitar entre- que coordina el comissionat de la Fabra i Coats i que tothom qui ho vulgui pot visitar fins l’abril en aquest centre d’art contemporani del districte de Sant Andreu.
Per entrar en matèria i saber-ne més, hem parlat amb en Javier Rodrigo, un dels comissaris de l’exposició i membre de l’equip de Cohabitar entre- qui ens explica que aquesta experiència vol ensenyar diferents mostres de proximitat i pràctiques transversals que apropen l’art a la comunitat i sobretot, la participació ciutadana.
“Volíem plantejar-nos que passa en aquest territori, a Sant Andreu, i de fet va ser gràcies al dinamitzador cultural que tenia el mercat, en Pau Araus, que tot això va començar. Així, vam fer un treball amb la comunitat educativa i la vam fer interactuar amb l’espai públic. Alhora que parlem sobre els processos d’aprenentatge que es desprenen del que podem adquirir del dia a dia d’un mercat i del model de comerç. Amb aquesta mostra veiem in situ la connexió directa entre la pràctica cultural i la vida quotidiana”, ens explica en Javier.
La mostra és audio i visual. Això és així perquè el que primer van fer va ser recollir imatges antigues de comerciants i clients i clientes durant una xocolatada popular. Els protagonistes de les imatges van anar rememorant com era abans el mercat i quin ús en feien en el seu dia a dia. “Anar al mercat és fer barri. I els veïns van venir a nosaltres perquè tenien ganes d’explicar el pas del temps”. En Javier i la resta de l’equip els hi van donar veu i van enregistrar les explicacions d’una quarantena de fotografies. El resultat es pot veure en aquest vídeo (també disponible dins l’exposició).
El següent pas va ser fer les còpies d’aquestes fotografies antigues i deixar-les al propi mercat en el que han anomenat “punt de memòria popular”, exposat dins el mateix recinte perquè tothom ho pugui veure mentre fa la compra.
En Javier té un gran record d’aquest procés: “El millor és que venien les mares de les paradistes també a dir la seva i tothom hi participava, s’explicaven anècdotes i els participants se senten protagonistes perquè la mostra parla de la seva història, envoltada de bons moments i certa nostàlgia”.
La Raquel, en Pablo, en Pau i en Javier han estat les persones que han engegat les diverses fases d’aquest projecte que espera arribar a la tercera en què “ens agradaria arxivar i endreçar tot el material perquè pogués ser exposat al mateix mercat, dins la carpa provisional quan comencin les obres de remodelació”.
Des de Cohabitar entre- es proposa experimentar maneres de dissenyar i generar altres polítiques culturals de proximitat articulades amb la pràctica artística contemporània, tot expandint la noció de pràctiques culturals i explorant maneres diverses d’institucionalitat des d’on construir cultura i ciutadania. # Comerç i model de barri. Aquesta és una de les branques que treballa la relació entre els mercats i el comerç de proximitat amb el desenvolupament del model urbanístic dels barris.
Afegeix un comentari