Ens trobem a l’avantsala de Dijous Gras i la setmana de Carnestoltes, i de mica en mica les cuines es comencen a omplir de truites, sardines, coques de llardons i botifarres.
I, precisament parlant de botifarres, tot just s’han donat a conèixer els guanyadors de la setena edició del Concurs Nacional de Botifarra d’Ou Artesana. Es tracta d’una iniciativa organitzada per la Fundació Oficis de la Carn i la Confraria del Gras i el Magre, amb el suport de la Federació Catalana de Carnissers i Cansaladers–Xarcuters.
El guanyador de la categoria ‘Farcit de Carnaval’ ha estat Xavi Bou Bosch, de Xarcuteries Bosch de Barcelona, amb parada al Mercat del Clot. Aquest producte, típic de la zona dels Pirineus, és un dels protagonistes d’aquesta època de l’any. Ens ho explica el Xavi Bou: “el preparem amb carn (orella, galta, papada, salsitxes…), arròs, pa, panses, ous, all, julivert, sal i pebre”. “I el producte sorprèn molt pel seu gust: una barreja de dolç i salat”. Quan està tot preparat, es posa tot en un ventre molt net i s’ha de cosir bé. “Tot un art!”. “Justament, fa unes setmanes vam tenir entre nosaltres a uns estudiants francesos d’intercanvi fent pràctiques, i van poder practicar-ho, ja que allà també és comú”.
“A la cuina té moltes possibilitats: el podem prendre cru en llesques sobre un pa amb tomàquet, talladet més gruixut passat per la planxa o per exemple arrebossat amb ou”. “Tot i que no és típic d’aquesta zona, ens agrada explorar totes les possibilitats que ens ofereix la cultura gastronòmica catalana”. I ens explica que, des de ben petits, a les escoles del Pallars els nens aprenen a preparar el farcit de Carnaval.
Però, per què fem aquestes preparacions culinàries en aquesta època de l’any? “Antigament, es preparaven aquest tipus d’aliments perquè la gent sortia d’uns hiverns durs, i abans d’abandonar la carn i els ous per la Quaresma, es volien atipar. Aquesta època coincidia a més a més amb la matança del porc i es feia una cuina d’aprofitament”.
“Rebre aquest premi ens ha fet molta il·lusió, es reconeix el nostre esforç i la gent ve més a comprar”. I és que el Xavi i el seu germà, el Jordi, han seguit una tradició familiar: els seus rebesavis, en Jaume Cuxart i la Mercè Serra, van obrir la seva primera botiga al barri del Clot fa 159 anys. Uns anys més tard, el 1908, van inaugurar una parada al Mercat, concretament la número 33 -tot i que amb el pas dels anys s’ha anat ampliant fins a quatre vegades-.
El negoci va anar passant de generació en generació, però sempre han mantingut el mateix esperit: “fer les coses ben fetes, amb la qualitat que ens diferencia de la competència, aposta per la proximitat, pel producte tradicional i per un servei i tracte proper”. A més de la parada del mercat, compten amb més botigues a Barcelona (c/ Mallorca, 558 i c/ Pi i Margall, 42), Montgat (plaça de la Mare s/n) i pròximament a Sant Cugat.
Aquest concurs, on també han sigut premiats l’Enric Rosell Gili de Ca l’Estevet d’Ordal - en la categoria de botifarra d’ou tradicional- i en Francesc Colom Mola de Carnisseria Colom-Vila de Manlleu - en la categoria de botifarra singular-, vol posar en valor els productes artesanals i el comerç de proximitat. En total, s’han presentat 71 botifarres d’ou i 7 farcits de Carnaval, les xifres de participació més altes de totes les edicions i amb més diversitat territorial.
Afegeix un comentari