- Sabies que cada català menja 15 kg de carn fresca d’aviram a l’any? En concret, 13 kg de pollastre i 2 de gall dindi (*i això només a la llar, s’hi hauria de sumar el que es consumeix fora de casa és a dir a l’hostaleria, als menjadors escolars, etc.
- I que el pollastre és la carn fresca més consumida a les llars catalanes? El 43% del total, per davant del porcí (32%) i el boví (16%).
- I que el pit de pollastre a la planxa és el quart plat més cuinat i consumit a les llars, després de l’amanida verda, l’amanida de tomàquet i la pizza, segons el darrer informe de consum del Ministeri d’Agricultura i Pesca, Alimentació i Medi Ambient.
Des de la Federació Avícola Catalana tenim molt clar els motius d’aquesta preferència per part del consumidor: el pollastre, el gall dindi i la guatlla són carns blanques i magres, saboroses, de fàcil digestió i amb qualitats nutritives beneficioses per a tota la població. Pel seu alt contingut en proteïna d’alta qualitat i baix contingut en greix constitueixen una bona base no només en determinades dietes terapèutiques, com ara obesitat o diabetis, sinó un aliment essencial per a una dieta equilibrada i saludable per a totes les edats.
Una alimentació correcta és la base per a un bon estat de salut i aquesta ha de ser variada, equilibrada i adequada a les necessitats de cada persona. Per això, la American Heart Association recomana el consum preferent de carns baixes en greix i amb un perfil d’àcids grassos insaturat com les de pollastre i gall dindi en el marc d’una dieta saludable i amb característiques cardioprotectores.
Nadal és una ocasió única per retrobar les nostres tradicions i fer de qualsevol de les múltiples variants de l’aviram la protagonista de la taula. La cuina catalana té una gran versatilitat i podem fer des de les receptes de l’àvia fins a preparacions més noves. És temps de pollastre, gall dindi, pularda, capó, guatlla o pintada,etc.
Potser no ho saps, però Catalunya és la primera comunitat autònoma productora de carn d’aviram: es produeixen més de 390 milers de tones, de les quals el 79% correspon a pollastres i 17% a gall dindi. Especialment significativa és també la producció de guatlles a Catalunya, que representa aproximadament el 90% del total de l’Estat, la major part de la qual s’exporta. Amb relació al conjunt de la producció càrnia a Catalunya, l’aviram representa el segon lloc amb un 16%, darrera del porcí (77%) i per davant del boví (6%).
Per tot això, des de la FAC, ens sentim molt orgullosos de representar un sector que produeix uns aliments que agraden a tothom, gràcies a la professionalitat de grangers, veterinaris, nutròlegs... i, per descomptat, els venedors dels mercats (els grans coneixedors i prescriptors d’aquests aliments), que treballen dia rere dia amb passió per oferir-te un producte de proximitat i màxima qualitat. A l’apartat de receptes d’aquest bloc hi trobaràs un munt d’idees per assaborir-lo.
Federació Avícola Catalana (FAC): Qui som?
Des de fa més de 40 anys, representem i donem veu al sector avícola (ous i aviram) a Catalunya, què té un pes molt important a la nostra economia, representant el 12% de la producció final agrària catalana. Treballem conjuntament amb els productors per tal promoure la qualitat de la carn d’aviram i els ous i donar a conèixer els seus sistemes de producció, d’acord amb els més elevats estàndards nutricionals, sanitaris, de qualitat i benestar animal. Més info: www.federacioavicola.org
Afegeix un comentari