Avui, 20 de gener, celebrem el Dia Internacional dels Amants del Formatge. Aprofitant l'avinentesa, us volem explicar algunes curiositats que resulten interessants d’aquest aliment tan estimat.
El formatge és un dels principals productes ramaders del món. Les múltiples propietats i característiques que el defineixen, així com la immensa varietat de formatges existents, fa impossible una classificació única d’aquests. Nosaltres us presentarem tres tipologies possibles a l’hora de categoritzar-los.
La primera seria per la procedència geogràfica. La gran majoria de formatges s’identifiquen amb la regió de la qual procedeixen. Per exemple, si parlem del Rocafort, de seguida el reconeixerem com un formatge francès, en canvi, si fem referència al Parmesà, sabrem què parlem d’un formatge d’origen italià.
Una altra tipologia seria segons el tipus de llet emprada per a la seva elaboració. Al nostre país, la que més s’utilitza és la de vaca, però també els trobarem fets amb llet d’ovella o de cabra. Cada tipus de llet aporta uns matisos especials. En general, els obtinguts a partir de llet de vaca acostumen a ser més suaus que els treballats amb altres tipus de llet.
Per acabar, podríem dividir els formatges segons la seva textura. D’acord amb el procés d’elaboració que segueixen, el grau d’envelliment al qual arriben i també el seu contingut en greix, els formatges adquireixen diverses textures que permeten classificar-los de la següent manera:
- Formatges frescos: la textura és poc consistent i el seu gust és suau. En la seva producció no s’apliquen tècniques de conservació addicionals. Per aquest motiu, és necessari conservar-los dins de la nevera i consumir-los ràpidament, ja que caduquen de seguida.
- Formatges curats: el procés del curat proporciona al formatge una textura més dura i seca, així com un increment en la intensitat del seu gust, propietat molt desitjada entre els amants del formatge. Els trobarem dividits entre tendres, semicurats i curats.
- Formatges cremosos: per assolir aquesta textura, en la seva elaboració s’incrementa significativament la quantitat de nata i, per tant, de greix. S’acostumen a menjar acompanyats de pa o estesos en biscotes.
- Formatges verds o blaus: aquests es distingeixen per la presència de floridures en la seva fesomia que els proporcionen els colors verds o blaus tan característics d’aquests tipus de formatges.
Si sou amants del formatge, i un dia com avui us ve gust provar diferents varietats, us recomanem que aneu al Mercat de Sants. Allà trobareu la Xarcuteria Francesc on la M. Carmen, que en sap un munt d’aquest producte, us podrà aconsellar sobre cadascun d’ells.
De formatges catalans, trobareu el Montbrú, un semicurat de cabra amb pell florida; el Betara, també de cabra, guardonat al World Cheese Awards 2018 amb la medalla d’or; l’Albió, elaborat amb llet pasteuritzada de cabra, o el Tou dels Til·lers, el primer formatge de pasta tova fet amb llet crua de vaca que es va fer a Catalunya.
De formatges curats destaca el Pecorino de Trufa, prové d’Itàlia i als seus clients els agrada molt. La M. Carmen ens explica que com més curació té un formatge, més sec resultarà. Per contra, com menys curació, més suau. Aquest en concret és un formatge potent, elaborat amb llet pura d’ovella i capes de trufa negra a l’interior.
De formatges blaus, els més venuts per ells són el Barbara Blu, que és de tipus Brie, i el Roncari Blue, que seria com un Rocafort suau.
Un suggeriment per celebrar el dia d’avui, seria preparar una bona fondue amb tres dels formatges més habituals. El Comté, procedent de França i els suïssos Gruyère (dels més famosos del món) i Emmental (fàcil de reconèixer pels seus forats). T’animem a preparar-la i a gaudir de l’experiència deliciosa de fondre formatges i sucar pa en ells! Que vagi de gust!
Afegeix un comentari