Avui acaba Mercat de Mercats, així que cal aprofitar la jornada al màxim i per fer-ho res millor que asistir al taller de la Pilar Alonso, la Tintorista, que ens ha ensenyat com amb materials que mai no hauríem dit es poden fer tints meravellosos: les pells de fruites com l'alvocat o la magrana, les fulles seques de la ceba o aquella lombarda que està donant voltes per la nevera des de fa dies... Només cal agafar una peça de roba, rebregar-la una mica, o si som més endreçats, doblegar-la posant algun obstacle que impedeixi que circuli el tint, lligar-ho ben fort amb un cordill i posar-lo a bullir a l'olla on hi ha l'essència que hem tret després de bullir les restes.
Avui els més petits de la casa han après a preparar hamburgueses casolanes amb la Iolanda i la Cinta del Gremi de Carnissers de Barcelona. “Les podeu fer de pollastre, de porc, de vedella, de xai… Menjar carn és molt important per créixer sans i forts! I sobretot, és important que aquesta carn sigui dels mercats o de botigues de proximitat”. A més a més, els nens s’han pogut endur a casa un planter d’enciam, que podran plantar a les seves cases i acompanyar així els seus plats preferits amb vegetals.
A les 13h, la influencer gastronòmica Chloé Sucrée (@beingbiotiful) ha elaborat tres receptes utilitzant la carabassa, un dels aliments per excel·lència de la tardor: un porridge, un risotto i un batut. La Chloée ha utilitzat ingredients com la mantega, la ceba, el parmesà, la pera i el cardamomo. Si voleu reproduir les seves receptes, feu una ullada al seu blog, on hi podreu trobar, per exemple, el risotto de carabassa que ha elaborat al showcooking d’avui. Tal com diu la Chloé, “la carabassa és un aliment molt versàtil i fàcil d’utilitzar, en hummus, cremes, pastissos, pastes i arrossos”. Animeu-vos a experimentar amb aquest producte!
Són les 15:00 hores. Acabem de dinar i això vol dir que és l’hora del cafè, però no un cafè qualsevol. Aprenem a gaudir d’aquest producte que, com els vins, té un gust que varia en funció del seu lloc d’origen, de la varietat de la cirera, perquè el cafè és això, un fruita que recollim d’un arbust, que pelem, que cuinem i torrem abans de moldre’l i tornar-lo a cuinar a les nostres cafeteres. I aprenem a maridar-lo amb la xocolata. Una xocolata amarga 100% pura. Un maridatge excel·lent que enriqueix dos productes que casen a la perfecció. Per cert, si ahir us deiem que millor evitar el cafè torrefacte, avui us recomanem que eviteu la xocolata aromatitzada amb vainilla, per la mateixa raó que eviteu el vi aromatitzat amb canela.
Després de dinar, a l’hort urbà hem fet un taller de plantes aromàtiques amb la Cooperativa Tarpuna -centrada en l’agricultura social-, en què els nens han après de quina manera creixen les plantes i s’han emportat a casa una mostra de tarongina, farigola, menta…
A les 18.00 ens hem teletransportat directament a l’Àsia amb el taller sobre gastronomia asiàtica amb productes locals, amb Kensho Sake, MA! condiments i el xef Yasuhiro Hisa. Amb el xef, amb la Maria José Mantilla (MA! condiments) i l’Humbert Conti (Kensho Sake) hem après sobre fermentació i productes com el miso o el sake mentre Yasuhiro Hisa preparava un plat deliciós amb salmó i bolets.
Ens diuen que la carn ens pot generar malalties, però oblidem que, com ja deia Paracels, tot és tòxic en quantitats excessives. El doctor Abel Mariné ens explica que és precisament el consum de carn el que ens va permetre fer el salt evolutiu que ha convertir l’espècie humana en el que és avui en dia i que sense carn quedem orfes d’algunes vitamines que no podem obtenir de cap altre producte, com ara la vitamina B12, a més de fer més dificultós l'obtenció de mineral com el ferro i el zinc. Conclusió: hem de seguir una dieta equilibrada, on hi ha d’haver fruites, hi ha d’haver verdura, hi ha d’haver llegums i, també, hi ha d’haver carn, doncs d’aquesta varietat depèn que el nostre cos tingui tots el nutrients que ens cal per poder desenvolupar la nostra vida amb normalitat.
Avui hem assistit també a un taller de cuina fàcil, saludable i sostenible al microones amb Lékué, en què ens han ensenyat diverses receptes senzilles amb els seus productes. I, un dia més, hem pogut gaudir de les tapes de restaurants de la ciutat com Ca La Nuri, Bar Echegaray, Warike i Can Culleres, i de la zona de barbacoes per cuinar els productes adquirits a la fira i consumir-los al moment.
Gràcies per acompanyar-nos aquests tres dies de tallers, showcookings, xerrades, activitats infantils i, sobretot, gastronomia de mercat. Hem omplert la Plaça de les Glòries d’una àmplia varietat de productes de proximitat -fruites i verdures, carn, peix, llavors ecològiques…-, de restaurants de la ciutat i de l’experiència la saviesa dels experts que han compartit el seu coneixement a l’Aula en diferents àmbits com la gastronomia asiàtica, la fermentació, els vins naturals, els cafès ecològics o la cuina d’aprofitament. Esperem que tots els assistents a la fira hàgiu pogut aprendre molt amb ells i també gaudit molt tastant les tapes dels restaurants i les especialitats dels comerciants i dels productors d’arreu del territori. Ens veiem l’any que ve, a la pròxima edició de la Fira Mercat de Mercats!
Afegeix un comentari