Avui és el dia internacional d'un dels productes més polifacètics que tenim al mercat... la carxofa! Una hortalissa de temporada -la seva època comprèn des de novembre fins a l'abril- molt característica dels països de la conca mediterrània. Alguns l'han batejada com l'hortalissa de les mil i una formes, pel fet que es pot consumir cuita, rostida, fregida o crua.
Des d'èpoques molt antigues, la carxofa ha estat considerada com un aliment molt apreciat i car. Els grecs i els romans ja l’incorporaven a les seves dietes. Això és gràcies al seu reduït nombre de calories i els seus múltiples beneficis, com la seva facilitat per reduir el colesterol. És per això que la carxofa acostuma a ser un aliment indispensable per a totes aquelles dietes saludables.
Per a tots aquells curiosos de la mitologia, la carxofa també té la seva pròpia història. El déu Júpiter es va enamorar de Cynara, una jove rossa i molt guapa que el va rebutjar. Júpiter com a càstig la va transformar en Cynara scolymus, que és el nom científic que rep la carxofa.
Als mercats de la ciutat es poden trobar carxofes ecològiques i de proximitat sota el concepte ‘Comerç verd’, una iniciativa que s'ha impulsat amb força des del 2021 als mercats de Barcelona. L'objectiu principal és augmentar l'accés als consumidors del màxim nombre d'aliments locals, ecològics o de petita producció en els establiments del mercat. Per facilitar el reconeixement d’aquests productes, s'han distribuït etiquetes de comerç verd perquè els clients puguin diferenciar-ho ràpidament. A finals de 2021, 619 parades ja formaven part d'aquesta iniciativa. Entre totes elles, s’hi troba la parada Serafina, al mercat de Galvany.
Fruites i Verdures Serafina va ser inaugurada el 1959 i, la Montse, l’encarregada de la parada, és ja la tercera generació. Gran part dels productes d’aquest comerç provenen dels camps familiars que tenen a Sant Boi i al Prat de Llobregat, com per exemple, la carxofa, l'escarola, els espinacs i el porro, que són verdures d'aquesta temporada.
La Montse ens ha proposat tres receptes per gaudir de la carxofa! Carxofes amb ceba, carxofes amb cloïsses i truita de carxofa. Per a la truita, s’han d’extreure les fulles exteriors de la carxofa, que són les més dures i no ens facilitaran la cocció, i la tija, que es pot reservar per a fer una crema de carxofes. La resta, es trosseja i se segueix el mateix procediment que en qualsevol truita. Barregem els ous i les fulles de carxofa, volta i volta a la paella i tenim una truita de carxofa que segur que agradarà a tothom!
Una característica molt positiva és que es poden aprofitar totes les parts de la carxofa, el tronc, les fulles, etc. Per contra, s'oxiden molt ràpidament. Per aquesta raó, l’Eduard i el Jordi, de la parada Km.eco, al Mercat de l’Estrella, ens han donat alguns trucs per conservar-la de la millor manera.
Km.eco és una de les parades més joves del Mercat de l’Estrella de Gràcia. Amb un any de vida s’ha convertit en un dels millors exemples de comerç verd. Treballen amb els ideals del conreu ecològic i el producte de proximitat, i és per aquesta raó que els dilluns no els podem trobar al mercat, l’hort els crida. La resta dels dies, cada matí porten els productes des del seu camp d’Arenys de Mar a la parada del mercat. A més, per a tots aquells amants de l’agricultura, Km.eco organitza activitats obertes per als curiosos.
Com hem comentat, la carxofa és una hortalissa que s'oxida amb molta rapidesa. Encara que la millor manera de conservar-la és cuinar-la, l'Eduard i en Jordi ens proposen un truc per quan estan crues: un cop estiguin tallades, guardar les parts de la carxofa que vulguem aprofitar en un bol d’aigua freda amb julivert fins que les vulguem cuinar. D’aquesta manera, mantindrem al màxim totes les seves propietats i sabors.
Ja saps amb quina recepta celebraràs el Dia Mundial de la Carxofa?
Afegeix un comentari