La Carme Gasull és una periodista especialitzada en temes gastronòmics que comparteix amb la Virginia Woolf la vella idea que un no pot pensar bé, estimar bé i dormir bé, si no ha menjat bé. I per tal d’ajudar la gent a descobrir la veritat d’aquest adagi ha escrit un llibre, Temps de mercats, que va presentar durant la fira Mercat de Mercats, celebrada del 22 i el 24 d’octubre a la plaça de les Glòries de Barcelona.
Es tracta d’una guia receptari de productes de temporada, una qüestió de la qual els mercats són especialistes. De fet, la Carme ens explica que han estat els propis paradistes els que han triat els productes i les receptes que apareixen en el seu treball. Productes i receptes que ens recorden que conèixer l’origen dels aliments i consumir-ne de proximitat és important.
Durant la presentació del llibre a la fira Mercat de Mercats, la regidora de Comerç i Mercats, Montserrat Ballarín, va recordar que els mercats són un element essencial en l’articulació de la ciutat i, el periodista Josep Sucarrats, va afegir que una de les tasques principals del Consell de Cent, ja a l’Edat Mitjana, era garantir el seu bon funcionament.
Ara som a la tardor, temps que convida a menjar productes com el calamar, la carabassa, la fruita seca i, per descomptat, els bolets. Al llibre de la Carme hi trobareu les millors receptes per poder treure tot el suc als aliments que ens ofereix cada estació de l’any, com per exemple el variat de bolets amb hortalisses amb romaní. Us convidem a trobar el llibre al vostre mercat de referència i descobrir entre les seves pàgines un bon grapat de propostes que, de ben segur, us faran salivar.
Entre recepta i recepta també ens parla de petites anècdotes que ens expliquen com les places han estat protagonistes de la vida de Barcelona i de dades que mostren com ens relacionem amb el menjar des de temps immemorials. Per exemple, sabeu que les bacallaneries són hereves dels mercats romans, on ja es venien conserves de peix? Penseu-hi mentre cuineu la deliciosa recepta de coca de bacallà que ens regala la Carme al receptari.
Fora de la presentació, la Carme explica que ha volgut que el llibre sigui també interessant per als nens, que vol que se’l mirin i que sentin curiositat per la cuina, ja que aquesta també és una bona manera d’aprendre a tenir cura d’ells mateixos.
Afegeix un comentari