Avui, 29 de setembre, és el Dia Mundial Contra el Malbaratament Alimentari, un dia per conscienciar-nos sobre el que implica el malbaratament d’aliments comestibles.
Segons l’Organització de les Nacions Unides per a l’Alimentació i l’Agricultura (FAO), aproximadament un terç de tots els aliments produïts a escala mundial es perden o es malbaraten.
Quan comprem, per exemple, més aliments dels que necessitem, deixem que el menjar es faci malbé sense haver-lo consumit o ens servim quantitats més grans de les que realment ens menjarem, estem contribuint al malbaratament d’aliments, que augmenta les emissions de gasos d’efecte hivernacle i contribueix al canvi climàtic.
Aquí us deixem un seguit de consells i recomanacions per posar fre al malbaratament d’aliments mitjançant les nostres accions individuals:
- Prepara el menú setmanal i la llista de la compra amb antelació i compra només el que necessitis, evitant les compres impulsives
- Utilitza bosses hermètiques o tàpers per mantenir frescos a la nevera els aliments oberts
- Serveix-te primer quantitats més petites de menjar i després ja repetiràs
- Si no t’acabes tot el menjar que has preparat, congela’l per més endavant o aprofita les sobres per al següent àpat
- Dóna suport als productors locals de la teva zona
- Compra fruites i verdures que no siguin visualment tan boniques per evitar que ningú les acabi adquirint i es facin malbé
- Si tens excedent d’aliments a casa, dóna’ls a familiars o veïns per evitar que se’t facin malbé a casa. També pots utilitzar aplicacions de mòbil per recollir els excedents dels comerços i mercats del barri al final del dia
- Consumeix abans productes que fa més dies que has comprat que productes nous per evitar llançar productes caducats. A més, situa els aliments vells davant dels nous a la nevera
- Diferencia entre la data de caducitat i la data de consum preferent
Instagramers foodies com Fabián León (@fabianmasterchef) i @vadesabores ens proposen receptes delicioses per contribuir al reaprofitament alimentari, com una torrada amb el tronc del bròcoli saltejat i un pesto amb les fulles de la pastanaga.
Afegeix un comentari