Aquest Nadal, regala gastronomia i literatura!
Us duem una sèrie de recomanacions de la mà de la Fuensanta García, presidenta del Mercat Dominical del Llibre; en Pablo Fernandez, llibreter del mercat, i en Leo Coyote, escriptor i client, que, durant la Fira Mercat de Mercats, van reflexionar sobre la relació entre el mercat i la gastronomia.
El Mercat Dominical del Llibre de Sant Antoni va néixer en germanor amb el mercat alimentari a finals del segle XIX. El Mercat de Sant Antoni es va inaugurar el 1882 i, al voltant, van sorgir els Encants, formats per parades que venien articles de segona mà. Amb el temps, alguns comerciants es van anar especialitzant en la venda de llibres.
Des del 1929 fins al 1937, els comerciants de llibres estaven ubicats al Paral·lel, un espai amb molta vitalitat i molt moviment, sobretot entre les classes populars. Van començar en aquesta localització amb 20 paradistes i van arribar a ser 300. Començaven on hi havia El Molino i arribaven gairebé a la plaça Espanya.
A mesura que el mercat anava creixent, es va constituir en una associació. El 1929 es va construir la marquesina dels Encants del Mercat de Sant Antoni per aixoplugar-lo i, en aquell moment, els comerciants van demanar situar-se allí els diumenges, quan el mercat estava buit. No va ser fins al 1937, en plena Guerra Civil, que el consistori ho va aprovar.
El mercat té una relació amb l’alimentació molt directa i evident: està ubicat als voltants del mercat alimentari i, a més, ofereix un ampli repertori de literatura gastronòmica. L’escriptor Leo Coyote afirma que ell relaciona el Dominical amb un bon esmorzar, ja que cada diumenge, quan visita el mercat, esmorza un entrepà de pernil pels voltants per carregar forces.
Durant la xerrada, entre els tres, van recomanar una sèrie de llibres que incorporen la gastronomia de diferents maneres. Us els citem a continuació perquè no us els perdeu!
- ‘Una mañana de domingo en los “Encantes” de San Antonio’, de Francisco Vindel (sota el pseudònim de Pavl Cid Noé): Vindel era un bibliòfil i llibreter de Madrid que va fugir dels bombardeigs de la ciutat i va venir a Barcelona a refugiar-se. Els seus amics, molts d’ells del Dominical de Sant Antoni, el van acollir i ell va escriure aquesta obra com a homenatge. És una descripció de com ell va viure un matí de diumenge de 1938 al mercat. Explica, per exemple, que alguns paradistes es reuneixen per menjar un bon esmorzar de forquilla a mig matí.
- ‘Alquímia fría’ (Leo Coyote): la idea va sogir del cocteler José María Gotarda, per això, el llibre el firmen els dos. La lectura se centra en les històries i llegendes del Dry Martini.
- ‘Libro de cocina española’ (Nestor Luján y Juan Perucho): en Juan Perucho era un habitual del Mercat de Sant Antoni. “Parlar de gastronomia no deixa de ser parlar de la nostra història i de les formes de viure”, assegura el llibreter del mercat Pablo Fernandez.
- ‘Notas de cocina de Leonardo Da Vinci’ (Shelagh Routh i Jonathan Routh): s’expliquen les receptes elaborades per un home que va ser mestre de banquets a la Cort de Ludovico durant més de 30 anys.
- ‘Llibre de Sent Soví’ (Martino da Como): va ser el primer llibre en català de cuina. Es va adaptar a tot el món i encara s’està reeditant.
- ‘Menjar en temps de guerra’: és del principi de la guerra, de 1938. Inclou receptes de cuina que contenien les calories i proteïnes adequades per alimentar-se bé en aquells temps.
- ‘Revistes La Menage’: són unes revistes editades a Barcelona per un cuiner i xef italià. Hi podem trobar fins i tot anuncis i publicitat de l’època.
- La Fuensanta també ens va parlar de literatura gastronòmica infantil, com per exemple, ‘Puaaaaj’, de Juan Llorca i Melisa Gómez, un conte per motivar l’alimentació saludable.
- Las recetas de Carvalho (Manuel Vázquez Montalbán): és un resum de les referències gastronòmiques que surten a les novel·les de Vázquez Montalbán sobre Pepe Carvalho. L’escriptor ha fet que la cuina i la gastronomia siguin un element més de les seves novel·les.
Ja sabeu per quin llibre començareu? Us desitgem una bona lectura!
En el següent vídeo podeu recuperar la sessió sencera durant la Fira Mercat de Mercats.
Afegeix un comentari