Sabies que un ou es considera fresc fins a 28 dies després de pondre’s? Et recordem que l’ou no té data de caducitat sinó de consum preferent, com el iogurt o la xocolata. Un cop passada aquesta data, que trobaràs indicada molt clarament a l’envàs, si ha estat ben conservat i no presenta aspecte ni olors estranys, es pot consumir perfectament i amb absoluta tranquil·litat.
L´únic que pot passar és que l’ou perdi frescor i per això s’aconsella consumir-lo preparat a alta temperatura millor que no pas cru o poc fet, per la simple raó que perd humitat amb el temps i... sempre bé de gust un rovell i clara ben suculents per sucar-hi pa, oi? D’altra banda, és recomanable guardar els ous sempre en l’envàs dins la nevera. Així, a més de protegir-los contra les olors i la humitat que es pot produir per condensació a dins de la nevera o per contacte amb altres aliments, duraran més temps frescos i tindràs sempre a mà la data de consum preferent per consultar-la en tot moment.
I per què és important tenir clar que l’ou té data de consum preferent? Des de la Federació Avícola Catalana ens agrada remarcar aquesta diferenciació perquè és una consulta molt habitual entre els consumidors. Creiem que si entenem aquest concepte, no desaprofitarem els valuosos nutrients dels ous de forma innecessària i entre tots contribuirem a reduir el malbaratament alimentari. Com a productors d’aliments (carn d’aviram i ous, en el nostre cas) tot el que fa referència al malbaratament d’aliments ens incumbeix i molt.
(Foto cedida per Liderou)
El malbaratament alimentari és el menjar que es perd o llença al llarg de tota la cadena alimentària, de la granja o camp fins a la taula, passant per la transformació, comerç, restauració. En realitat, una bona part del que llencem són aliments que es desaprofiten tot i tenir encara un alt valor nutritiu i culinari.
Segons una enquesta del moviment contra el malbaratament alimentari Too Good to Go a les llars espanyoles, es llencen a la brossa més de 188 milions d’ous anualment, l’equivalent a 6 ous per segon, i això representa un cost de més de 22 milions d’euros!
Són xifres realment aclaparadores i creiem fermament que cal retornar als aliments el seu valor i evitar aquestes pèrdues que tant de mal fan des de tots els punts de vista: social, ambiental i també a les nostres butxaques. Com a productors, per aconseguir que aquest aliment arribin a la teva llar i puguis gaudir dels seus nutrients, ha calgut l’esforç conjunt i continuat de molts professionals i volem que no en desaprofitis gens ni mica.
És, doncs, especialment necessari que com a consumidors prenguem consciència i posem en pràctica mesures per tal d’evitar aquesta pèrdua sense justificació amb aquest tres senzills gestos: la compra planificada, la cuina de reaprofitament i, en el cas concret dels ous, com dèiem al principi, saber que no tenen data de caducitat.
Volem acabar convidant-te a que et posis el davantal. Segur que aquí hi trobaràs més d’una recepta de reaprofitament amb l’ou com a ingredient principal que farà les delícies de tota la família. Bon profit!
Més info: www.federacioavicola.org
Federació Avícola Catalana (FAC): Qui som?
Des de fa més de 40 anys, representem i donem veu al sector avícola (ous i aviram) a Catalunya, què té un pes molt important a la nostra economia, representant el 12% de la producció final agrària catalana. Treballem conjuntament amb els productors per tal promoure la qualitat de la carn d’aviram i els ous i donar a conèixer els seus sistemes de producció, d’acord amb els més elevats estàndards nutricionals, sanitaris, de qualitat i benestar animal.
Afegeix un comentari