L’exposició ‘Born. Memòries d’un mercat’ obre les seves portes després de 12 anys d’una intensa tasca de documentació. Aprofitem l’avinentesa per parlar amb en Manel Guàrdia, un dels comissaris de la mostra. Un dels objectius de l’exposició és recuperar la memòria del Born com a mercat central i per fer-ho els comissaris s’han hagut de documentar molt.
“La documentació ha estat molt divertida. El més difícil ha estat posar ordre a tot el material que hem trobat i establir un relat. La del Born és una història molt coneguda popularment, però que quan hem entrat en detall ens hem adonat que encara hi havia alguns aspectes que no es coneixien tant”.
Popularment es creu que el Mercat del Born sempre havia estat un mercat central i es desconeix que l’any 1921 l’espai va començar com a mercat majorista de fruita i verdura. I és que el Born substitueix a la plaça tradicional de mercat. És el primer mercat metàl·lic modern que es fa a Barcelona i va servir com a model per altres mercats posteriors com Sant Antoni, Concepció, Hostafrancs, Barceloneta o Llibertat. La posada en marxa del Born va significar un punt de partida en la nova arquitectura dels mercats i d’una nova manera de gestionar-los. Però el Born va tenir una vida molt paradoxal.
“El Born és el mercat més ambiciós del moment però, tot i això, acaba sent un fracàs. Era un mercat massa gran que va costar molts diners i no va aconseguir atreure l’activitat que s’esperava. El Born preveia substituir La Boqueria i Santa Caterina, però finalment va passar exactament al revés”.
El Born CCM – Pere Virgili
El sistema de mercats de Barcelona estava en auge degut al creixement constant de la ciutat i de l’important pes dels majoristes. Per fer-vos-en una idea, en aquell moment, els majorites estaven col·lapsant les rodalies del Mercat de la Boqueria.
“La situació a la Boqueria era un ‘cacau’. Per això el 1921 es va decidir traslladar els majoristes al mercat fallit del Born. D’aquesta manera el Born es va convertir en un mercat provisional de majoristes que va durar 50 anys”.
El Mercat del Born i rodalies van convertir-se en un gran centre d’activitat creixent entre 1921 i 1971. Tot plegat, coincidint en un moment en què Barcelona va passar de 700.000 a 1.700.000 d’habitants. A partir de 1971 el Born va tancar i es va traslladar l’activitat majorista a Mercabarna.
El Born CCM – Pere Virgili
“El Born no serà un mercat de disseny. Quan es converteix en un espai de majoristes és un terrabastall. Una completa congestió, amb parades petites, caixes per totes bandes. Als fotògrafs dels anys 50 i 60 els atreia molt perquè tenia un punt d’anacrònic i insòlit. Era l’autèntica Espanya en blanc i negre”.
‘Born. Memòries d’un mercat’ compta amb un espai obert a la col·laboració ciutadana. ‘La paradeta de la memòria’ vol ser un observatori que busca generar documentació que pugui ser objecte d’estudi per entendre millor la vida del Born.
“Memòries, explicacions personals, fotografies, filmacions. La gent del mercat i dels entorns tenen una memòria molt viva que interessa molt. Estaria molt bé poder-ho recopilar tot perquè és d’interès general”.
El comissari i també professor de la Universitat Politècnica de Catalunya, Manel Guàrdia, té clar que amb tot el material que han recollit queda més que palès fins a quin punt va ser important aquest mercat.”
Afegeix un comentari