La sopa de galets és el primer plat estrella típic del dia de Nadal, sobretot, a Catalunya tot i que a Itàlia també en mengen de galets. En diuen lumaque, que vol dir “cargol”, i els preparen amb salsa com si d’uns macarrons es tractés. Ens ho explica Nuria Revilla, propietària de la parada Farina, pasta fresca que es troba a quatre mercats de Barcelona: el de la Concepció, el del Guinardó, el de la Mercè i el de Sant Gervasi.
La Nuria i la seva parella i creador del projecte, en Daniel Bottini, elaboren galets frescos i ja és el 8è Nadal que en fan. Des de l’obrador que tenen al Mercat del Guinardó, des d’on es pot veure tot el procés d’elaboració de la pasta, preparen quilos de galets cada any que venen durant tot l’hivern però, especialment, durant l’època de Nadal. L’any passat per aquestes dates en van fer uns 60 quilos.
Si us hi acosteu a l’obrador, que està envoltat de vidre, veureu que, amb l’ajuda d’una màquina d’amassar deixen a punt la massa dels galets feta a partir de sèmola i d’ou pasteuritzat. Després passa per un tub i surt per un motlle de bronze, els usats per fer les millors pastes d’Itàlia, i es va tallant en el moment just perquè el galet tingui la seva forma característica de cargol. El motlle atorga a la massa un gramatge concret que, si es mirés amb lupa suposaria veure la massa una mica esquerdada, amb l’objectiu que la pasta resultant pugui impregnar-se millor de salses i/o sopes i tingui més sabor.
De fet, una de les diferències principals entre els galets frescos i els secs és el sabor i la textura, a banda que els frescos condeixen més i ens deixen més tips. A més, bullen bastant ràpid i no es mengen tot el caldo.
No us deixeu enganyar per la mida de la foto. Cal tenir en compte que els galets frescos creixen el doble quan es bullen. Tot i que, si en voleu de grans, a Farina, pasta fresca també tenen uns Lumaconi gegants amb i sense gluten que fan uns 10 centímetres cadascun i amb dos ja queda el plat ple.
La Nuria Revilla ens explica que “hi ha gent que ve expressament a comprar-nos els galets, a vegades des de fora de Barcelona, perquè no hi ha gaires llocs que en facin”.
Això sí, cal tenir en compte que els galets frescos duren entre 3 i 4 dies a la nevera. Una bona opció és congelar-los i treure’ls abans de coure’ls.
Us animeu a provar?
Afegeix un comentari