Les mongetes pertanyen a la família dels llegums quan són seques, però es consideren hortalisses quan les mengem tendres i verdes. En trobem durant tot l’any, però la seva temporada és l’estiu, així que ara és l’època ideal per comprar-ne! N’hi ha moltíssimes varietats, però se solen classificar en dues: les enfiladisses o planes, i les de mata baixa o rodones.
Gairebé tota la mongeta és aigua, així que tenen molt poques calories. Contenen força fibra, i provitamina A, vitamina C i vitamines del grup B, proporcionant minerals com calci, magnesi, crom i potassi. Té propietats depuratives i una petita quantitat d’hidrats de carboni i proteïna, que es concentren en la llavor de la mongeta.
El consum de les mongetes és per totes les edats, però especialment per dones embarassades, si seguiu una dieta per aprimar-vos, si teniu malalties com diabetis, per la prevenció del colesterol i l’envelliment, o si us manquen vitamines i minerals. Així que com ja veieu, tenen un munt de propietats beneficioses!
Als mercats podeu trobar-ne de tota classe, però us donem alguns consells per triar-les correctament: han de tenir un color verd viu i brillant. Han de ser llises i que no tinguin taques. Que es trenquin fàcilment quan les doblegueu en acostar els dos extrems. I quan tenen les llavors poc marcades són de millor qualitat i menys fibroses.
I ara que ja coneixeu una mica més aquest superaliment, us portem una recepta deliciosa del llibre Temps de Mercats de Carme Gasull, d’unes torrades amb tomàquets secs i hummus de mongetes.
INGREDIENTS (per a 4 persones)
– 600/800 g de mongeta
– 250 g de tomàquets secs
– 1 ceba de Figueres
– 1 gra d’all
– 1 llimona
– 150 ml d’oli d’oliva verge extra
– Sal
– Pebre
– Brots d’userda (opcional)
– Llavors de sèsam negre
– Torrades
ELABORACIÓ
– Bulliu uns minuts les mongetes verdes.
– Bulliu els tomàquets secs amb aigua perquè s’hidratin. Traieu-los de l’aigua i eixugueu-los amb un drap.
– Seguidament, i per fer l’hummus, aboqueu les mongetes, la ceba, l’all, el suc d’una llimona, oli, sal i pebre al got de la batedora. Bateu-ho fins a aconseguir una textura uniforme.
– Col·loqueu els tomàquets damunt de les torrades i cobriu-les amb l’hummus de mongetes.
– Decoreu-ho amb llavors de sèsam negre i brots d’userda.
Com a truquet, per conserver les mongetes tendres, és millor fer-ho dins d’una bossa de plàstic foradada i a la part menys freda de la nevera. Us aguantaran bé entre cinc i deu dies!
I per aprofitar al màxim, no llenceu l’aigua del bullit de les mongetes verdes, hi queden moltes vitamines dins! Podeu aprofitar-la per fer sopes, arrossos o guisats, i sortiran uns plats deliciosos!
Afegeix un comentari