Ja ha arribat l’estiu metereològic, i ara arriba el més important. La nit que marca el canvi, l’inici real dels mesos de calor i platja (o muntanya) i els dies sofocants. Aquest dia, o millor dit, aquesta nit, és la de Sant Joan. La revetlla de revetlles, la festa de la nit màgica, de bruixes i encanteris i del foc i els petards.
I no podem oblidar que és també una cita gastronòmica: compartim taula amb amics i família, posem a taula nous productes de temporada i mengem també el dolç típic, la coca.
Es diu que tradicionalment aquestes coques tenien forma rodona perquè emulaven la forma del sol. L’astre rei es queda amb nosaltres més hores que mai durant el 24 de juny i per això mengem la coca, com si ens mengéssim el sol que ens ha d’escalfar tot l’estiu. Amb els anys, la forma ha evolucionat, perquè així ho han fet els estris de cuina, i ara són més aviat com la pala dels forners!
Una altra varietat estesa pel territori és menjar la coca de llardons. Aquí podríem obrir un debat etern entre tradició i gustos, així que nosaltres simplement us proposem les dues receptes elaborades a l’Espai Cuina’m de la Vall d’Hebron:
Recepta de coca de llardons per Sant Joan
També hi ha els amants d’afegir-hi crema, xocolata, cabell d’àngel... bé totes aquestes variants, us les deixem al vostre gust. Nosaltres, seguim amb la tradició del solstici d’estiu.
La revetlla de Sant Joan segueix sent la nit màgica i amb més tradició de l’any i hi ha qui fa rituals, com si fos un cap d’any en mig del curs de l’any; un nou inici. Sant Joan segueix la tradició mil·lenària i mediterrània de seure en una mateixa taula a gent diversa per compartir un àpat.
Què mengem per Sant Joan?
Els sabors del mar i la muntanya i els de temporada es citen a la nit més curts de l’any. Peix, carn, ous i fruita d’estiu passen pels plats del convidats. És l’època del marisc, especialment dels musclos del Delta de l’Ebre, del peix blau com el verat, les sardines, el bonítol, la tonyina... Per l’aperitiu seitons o sardines i com a plat principal el sorell, el lluç, la palometa, el peix espasa o uns bons llagostins, llamàntol, escamarlans o sípies. Tots aquests aliments són de temporada, perquè recorda que el mar (i el riu) també segueix el seu curs!
L’estiu és la gran explosió dels horts i és per això que les fruites i hortalisses no poden faltar a taula: tomàquets, cogombres, mongetes tendres i diverses varietats d’enciams per a les vostres amanides. I per refrescar-vos, res millor que les fruites, ara ben dolces i amb molta aigua: nectarines, figues, prunes, maduixes, cireres, peres d’estiu, melons, préssecs, síndries... i si compreu ecològic, veureu com les varietats de les fruites i verdures canvien a mesura que l’estiu avança.
Si vosaltres o els convidats són més carnívors, és l’època de menjar conill, xai, i pollastre o vedella. Recordeu que les carns de proximitat també us asseguren sabors i nutrients molt interessants. Els mercats de Barcelona i ens especial, els mercats verds, són un gran rebost per conèixer les carns del territori.
Amb tots aquests consells esperem que passeu una feliç revetlla i que no us falti de res a taula per inaugurar la nova estació amb bon peu, vitamines i forces!
Feliç Sant Joan i Joana!
Afegeix un comentari