Des del 1967, cada 2 d’abril se celebra el Dia Mundial del Llibre Infantil. Llibres que fan les primeres aproximacions al món de la lectura a les generacions més joves, i les que, algun dia, seran les que dirigiran el món.
Lectures que són el millor remei per aquelles nits on es fa difícil agafar el son. I no només això, els llibres infantils aporten als nens una gran quantitat de valors i conceptes ètics molt importants per als primers passos que donaran al socialitzar. A més, estimulen la seva creativitat i els ajuden a enfrontar-se aquelles pors internes que tenen.
Inicis
És complicat establir la data d’inici oficial de la literatura infantil. Alguns especialistes la situen en el segle XVIII a Itàlia, altres al segle XVIII a França i d’altres afirmen que no té més de dos segles d’antiguitat. Encara que sí que la podem relacionar i situar en alguns moments claus de la història. Per exemple, en el segle XVIII, per primer cop, es formalitza de manera legal l’ensenyança obligatòria. I és durant el transcurs del segle XIX, que els nens van deixar de ser treballadors i comencen a obtenir escolarització.
Des dels seus inicis, la literatura infantil no existia com a tal. Els nens que sabien llegir o tenien accés a ella, escoltaven i llegien el que els tenien els adults. Uns dels primers llibres que es considera que anava dirigit exclusivament a nens el trobem el 1744. Aquell any, John Newsberry va publicar A little Pretty Pocket-book. Un llibre que proporciona codis de conducta per a nois i noies en diferents situacions socials. És la primera vegada que es parla del beisbol.
Però perquè aquest dia?
Perquè el 2 d’abril de 1805 va néixer Hans Christian Andersen, autor de títols tan coneguts com L’aneguet lleig, El soldadet de plom o La Sirenita.
Uns dels nostres mercats més importants que ajuden a fomentar aquesta lectura juvenil és el mercat Dominical de Sant Antoni. Un mercat que cada diumenge obre les seves parades per treure la cultura al carrer. Entre les seves parades, especialitzades en llibres infantils, avui us volem presentar a tres.
A la parada número 13 del mercat podem trobar la Llibreria Príncep. Una parada familiar que va néixer l'any 1950 quan el pare d'en Jaume va decidir formar part d'aquesta aventura per apropar la cultura als ciutadans. En Jaume, actual propietari, fa més de quaranta anys que està a la parada. Seguint la tradició, es dediquen a donar visibilitat aquells llibres denominats com sobrants editorials, per a poder donar-los una segona vida. Encara que els gustos per a la lectura infantil han anat canviant i adaptant-se, als anys 80 els nens ja llegien i amb menys edat que ara. Ara es busca que els llibres tinguin algun tret diferencial que els faci únics, ja no serveix un llibre amb il·lustracions. Es busca que tinguin 3D, alguna olor, diferents tactes, etc. Malgrat que els relats actuals també han canviat, com diu el Jaume, són més propers, més humanitzades, tracten temes com l'educació o els valors, els clàssics com Pinotxo, Els tres porquets, Blancaneus, que sempre han triomfat, ho continuen fent, són lectures que passen de generació en generació. Però si en Jaume s'hagués de quedar amb un seria amb El Petit Príncep, relat que sense comptar amb grans suports gràfics i audiovisuals, continua sent el més venut. Tant per grans com per petits. Cada diumenge trobareu al Jaume amb mil històries a explicar a la seva parada, i també els podeu trobar cada dijous al mercat de Granollers.
Si el que voleu és fer la volta al món a través de la literatura infantil, la vostra parada és la Llibreria Els Ninots. La Núria i el Marc són els actuals propietaris i segona generació que regenta la llibreria. Des de ben petits, els 4 germans, acompanyaven a la mare cada diumenge al mercat. En ella, podeu trobar des dels clàssics més venuts, com Alícia en el País de les Meravelles o el Petit Príncep, com històries de l'orient en llibres que expliquen la història amb figures en relleu. I és que com bé ens confirma la Núria, els clàssics no passen de moda i bé ho exemplifica el famós llibre On està Wally?, que cada cop que els hi arriba s'esgota en un matí. Però no només veureu llibres, compten amb una col·lecció enorme de petits ninots on tots tenen un perquè. Els ninots que venen tenen alguna relació amb els llibres i la gran majoria són els protagonistes dels relats que venen. La llibreria els Ninots, us presenta un món ple d'històries que us traslladaran a diferents indrets del món.
La 4a generació regenta actualment la Llibreria Capa. La seva propietària, l’Orianna Saki, acompanyava, des de ben petita, cada diumenge als seus pares a posar la parada. Ella ens recalca la importància dels valors que transmeten els llibres infantils. Una parada familiar situada al número 72 del mercat que es caracteritza per intercanviar i comprar edicions antigues i noves del llibre per a poder oferir noves aventures a tots els seus clients més curiosos. Una gran varietat de llibres infantils o novel·les de gèneres tan diversos com l’oest, de terror, d’amor, policíaques, etc. us esperen a la llibreria Capa.
Les generacions estan canviant i la tecnologia està passant a ser primordial en les nostres vides. Però és primordial continuar conservant el valor de la lectura i la importància que té en l’educació dels nens i nenes. És una de les millors opcions per desconnectar de la rutina per connectar amb un món interior ple d’històries i fantasies.
Afegeix un comentari