Del 4 al 30 de novembre, el casal de Persones Grans de Vilapicina i la torre Llobeta acull la tercera edició de l'exposició 'Dones i oficis del mercat', una sèrie d'imatges que mostra les paradistes del Mercat de la Mercè que estan dia a dia al capdavant del negoci i sempre amb un somriure a la cara.
Ahir, dimarts 22 de novembre, en el marc d'aquesta exhibició fotogràfica, es va celebrar una xerrada amb la participació de cinc paradistes del mercat i en Genís Arnàs, cap del servei de Mercats de l'Institut Municipal de Mercats de Barcelona.
En Genís Arnàs va fer un repàs a la història dels mercats de Barcelona i a la relació dels ciutadans amb aquests equipaments al llarg dels anys. Ens va parlar, per exemple, dels mercats en l'època de la Guerra Civil i també de la febre de construcció de mercats a finals del segle de XIX i als anys 50 i 60, un moment de creixement urbanístic a Barcelona que va donar peu a barris com Horta, Guinardó, Nou Barris...
Arnàs va reflexionar també sobre la relació de les dones amb el mercat. "Antigament, la majoria de les persones que anaven al mercat eren dones, ja que en aquella època eren les responsables de la compra. En l'actualitat, encara hi segueixen acudint més dones perquè encara mantenen aquest rol de responsabilitat a casa". "El mercat és un territori de dones amb molta empenta, que han lluitat per arribar a ser titulars de les seves parades i poder-les deixar com a herència als seus fills. Les comerciants empatitzen amb els seus clients, els pregunten, els donen receptes... Es preocupen per ells. El mercat és un reflex de la vida del barri", va afirmar.
La Manoli Mesa, presidenta de la Junta de Comerciants del Mercat de la Mercè i propietària de la Carnisseria Manoli, ens va explicar que va començar a treballar al mercat quan tenia 15 anys. “Treballar en un mercat és vocacional, t'ha d'agradar. La relació entre clienta i venedora és molt diferent que en altres establiments".
La Lídia, de la floristeria Fortuño, ens va assegurar que ella "va néixer entre flors". Cada dia, aconsella els clients sobre les plantes més adequades per interiors i per exteriors i sobre com cuidar-les.
L'Anna, propietària del bar La Cantonada del Mercat, és filla de peixaters del Mercat de la Barceloneta. Els seus pares van muntar un restaurant al Paral·lel i, fa poc més d'un any, va decidir agafar les rendes del bar del Mercat de la Mercè. "Per a mi va ser com barrejar la infància al mercat amb l'aprenentatge al restaurant dels pares", ens va explicar. "Al mercat hi ha molt de caliu, és molt familiar i hi sóc molt feliç".
La Maria Àngels, de Peix Àngels, duu al mercat des dels 16 anys: "M’agrada més atendre que vendre". La Maria Àngels ens explica que, des que es va jubilar, la seva mare visita cada dia el mercat perquè troba a faltar la vida de mercat.
A l'Elisabet, de la Bacallaneria, li encanta assessorar la gent perquè preparin plats deliciosos a casa. "Jo vinc al mercat feliç, m'encanta la gent!".
Encara sou a temps de visitar l'exposició al casal de Persones Grans de Vilapicina i la torre Llobeta, que hi serà fins al 30 de novembre. I si no, sempre les podeu conèixer en carn i ossos al Mercat de la Mercè! Com heu pogut llegir, estaran encantades d'atendre-us i d'escoltar-vos!
Afegeix un comentari