En l'antiguitat, els celtes, els grecs i els romans acostumaven a consumir la col per les seves propietats medicinals. Principalment, s'utilitzava com a remei per a transtorns intestinals o pulmonars, i també, per incrementar la producció de llet a les dones que donen el pit.
És temporada de cols i la podeu trobar a tots els mercats amb una gran quantitat de nutrients essencials pel nostre organisme que heu d'aprofitar. En primer lloc, és rica en vitamina C - inclús més que les taronges - , fibra i potassi, entre d'altres. A més, conté alanina, que ajuda a la producció d'anticossos; arginina que repara els teixits i construeix el múscul: cistina, que estimula el funcionament hormonal; i àcid fòlic, que és essencial per al bon desenvolupament del fetus en les dones embarassades.
La col també ajuda a prevenir la hipertensió i a reduir el colesterol. Es tracta d'una hortalissa força diürètica i que per tant, ajuda a eliminar líquids i pot ser eficaç a l'hora de tractar la diabetis, l'obessitat l'àcid úric i les malalties del cor, entre d'altres.
Per aprofitar les propietats que ens ofereix aquesta verdura, es recomana consumir-la crua, ja que d'aquesta forma manté totes les seves propietats actives. De totes formes, la podem bullir o fregir amb un rajolí d'oli i escassament perdrà les seves propietats. És ideal afegir-la a les sopes que prepareu a casa, que a hores d'ara, amb el fred que fa, segur que en cuineu moltes!
Quan anem al mercat a comprar-ne, hem d'escollir entre les que estiguin més fermes i compactes, i que les seves fulles es presentin amb un verd intens i tendres.
Afegeix un comentari