El Born Centre de Cultura i Memòria recupera la memòria de tots i totes les persones que d’una manera o una altra han estat vinculades al que vas ser el primer mercat majorista de Barcelona. Dins l’exposició ‘Born, memòries d’un mercat’ hi ha instal·lada la ‘paradeta de la memòria’. Un espai de reflexió, fins i tot, d’homenatge a totes les persones que van fer que el mercat fos la representació de tota una època.
Aquest projecte de recopilació de testimonis de forma audiovisual s’emmarca dins l’Arxiu Visual del Born que té com a principal objectiu activar la memòria a través de les imatges (en vídeo i en fotografia) que parlen del passat del barri, de la ciutat i del mercat. En els darrers mesos, la paradeta de la memòria ha estat un degoteig de veïns i veïnes i fins i tot gent que no viu a Barcelona, que s'ha apropat per dir-hi la seva i deixar ben vius el seu testimoni i els seus records.
Fotografia: El Born CCM
A la ‘paradeta de la memòria’ hi ha testimonis del que va ser el barri de la Ribera quan el mercat estava en plena activitat: es mostren les vivències dels qui hi anaven a treballar al mercat o de compradors fidels que encara recorden els seus paradistes de referència i expliquen també com eren aquells carrers quan el mercat estava en plena efervescència.
Fotografia: Pere Virgili
Hi ha qui explica que quan era jove, o petit i petita, treballava carregant caixes feixugues: pomes, taronges, melons, síndries... hi ha qui ajudava ja els seus avis amb la parada de fruita o dones que recorden com destriaven els tomàquets o d’altres verdures a les parades per tenir-ho tot ben disposat per quan obrís el mercat.
Fotografia: El Born CCM
El primer gran mercat majorista de Barcelona tenia una activitat frenètica i no només dins les seves parets, sinó que, com mostren les imatges i tal com recorden molts dels entrevistats, tot el barri de la Ribera i el Born era una ‘festa’ plena de moviment: carretons a munt i avall, camionetes, caixes de fusta... tot s’amuntegava als carrers adjacents i les olors i les mercaderies es fusionaven de sol a sol en un mercat que gairebé no parava mai.
L’augment del comerç a l’engròs va fer que el mercat de La Boqueria es col·lapsés i fos necessari un altre espai. Així va néixer el Born com a centre dels majoristes de les fruites i les verdures. Aquest espai no va deixar de créixer i la seva arquitectura és encara avui, tot un símbol per Barcelona. Una estructura metàl·lica que es va construir com els mercats de ferro d’altres ciutats europees com París.
Fotografia: El Born CCM
En aquesta ‘paradeta de la memòria’ es recorda tot això i més. Vides anònimes que passen a tenir nom i cognoms, històries de vida i de famílies senceres que prenen el protagonisme per explicar què passava a Barcelona i com va canviar la vida al Born durant i després que el mercat tanqués als anys ‘70. Molts barcelonins i barcelonines recorden com era el dia a dia dins el mercat i també com la seva activitat i tancament va marcar el seu recorregut personal i professional.
Si vols conèixer més sobre el projecte i escoltar els testimonis de primera mà, pots visitar la pàgina del El Born CCM.
L’exposició ‘Born: memòries d’un mercat’ es pot visitar fins el 26 de novembre.
Afegeix un comentari