Avui, 29 de setembre, es commemora el Dia Internacional de la Conscienciació de les pèrdues i el malbaratament alimentari. Però no només aquest dia hem de tenir present la importància del reaprofitament alimentari, sinó que ho hem de fer tot l’any!
Segons l’Organització de les Nacions Unides per a l'Agricultura i l'Alimentació (FAO), es calcula que un terç dels aliments que es produeixen al món es malbaraten, malgrat que hi ha un nombre elevat de persones que pateix fam. A la Unió Europea, cada any es perden o es malgasten aproximadament uns 88 milions de tones d’aliments!
La donació d’aliments i la redistribució alimentària és una part de la solució, en què hi tenen a veure tant empreses i entitats com la mateixa ciutadania. A més a més, com a consumidors juguem un paper essencial en la reducció d’aquest malbaratament alimentari a les nostres llars.
Una de les problemàtiques entre els consumidors és la confusió entre la data de caducitat i la data de consum preferent dels aliments, així que la pròxima vegada, abans de llençar un producte, val la pena assegurar-se’n bé!
Quan es perden o es malgasten els aliments, tots els recursos que s’han utilitzat per a la seva producció (aigua, terra, energia, mà d’obra…) es desaprofiten. A més, l’eliminació dels aliments desaprofitats en abocadors genera emissions de gasos d’efecte hivernacle, contribuint negativament al canvi climàtic.
És necessari adoptar mesures a escala mundial i local per aprofitar el màxim els aliments que es produeixen, a través de noves tecnologies, noves formes de treball i bones pràctiques en la gestió de la qualitat dels aliments.
Els mercats contribueixen la lluita contra el malbaratament alimentari a través de donacions d’aliments, convenis amb associacions i empreses de l’entorn i tallers de sensibilització. La sostenibilitat és un dels eixos clau dels mercats de Barcelona.
Alguns comerços del Mercat de la Concepció donen els productes sobrants a l’associació La Comuna, a Càrites o a menjadors socials de la zona. Igual que el Mercat de la Sagrada Família, que els dissabtes ofereix els excedents dels productes a la Comuna d’Aliments de Sagrada Família, que proveeix d’aliments la gent del barri que més ho necessita.
De la mateixa manera, el Mercat de Sants col·labora amb el menjador social de Canpedró. Durant l'any 2021, s’hi van enviar 600 menús confeccionats a l'Aula Gastronòmica del mercat.
El Mercat del Besòs dona aliments a menjadors socials de la zona i a veïns i veïnes del barri que es troben en una situació econòmica i social complicada.
Els mercats de Felip II i del Clot rebaixen els preus dels seus productes els dissabtes a partir de les 12.30 o la 13.00 per evitar que sobrin. A més, aquest últim també el dona a entitats socials del barri.
En aquest sentit, alguns establiments del Mercat del Poblenou ofereixen també productes a preus reduïts o bé el regalen.
Per altra banda, algunes parades de mercats com Sant Gervasi, Concepció, Galvany, Sant Antoni, Sants, el Clot, Felip II i Provençals utilitzen l’aplicació Too Good To Go, mitjançant la qual poden vendre els excedents de producte a última hora a un preu reduït.
A continuació, us deixem una sèrie de consells senzills que podeu seguir a casa per evitar el malbaratament d’aliments:
- Comprar només el que es necessiti.
- Escollir fruites i verdures amb una aparença no tan atractiva, però igualment delicioses.
- Comprendre l’etiquetatge de l’aliment.
- Administrar les sobres de menjar, congelant-les o utilitzant els ingredients per a un altre plat.
- No servir-se una gran quantitat de menjar al plat si hi ha la possibilitat que no ens l’acabem tot.
Afegeix un comentari