Ja tenim aquí la Fira Mercat de Mercats! Un cap de setmana ple de tallers, xerrades, activitats infantils, comerços de mercat i tapes dels restaurants de la ciutat… Una cita ineludible per a tots els barcelonins i barcelonines que torna per segon any consecutiu a la plaça de les Glòries Catalanes.
La fira ha inaugurat la seva programació d’actes amb la presentació del llibre ‘Temps de Mercats II’, de la periodista Carme Gasull, que ha tingut lloc de 12.45 a 13.30 h. El llibre, editat per l’Ajuntament de Barcelona i la FEMM, explora receptes de temporada i de proximitat a partir d’aliments que antigament eren molt populars entre la ciutadania i que ara ja no ho són tant, seguint el concepte d’‘exotisme de proximitat’. Inclou receptes per a cada estació de l’any i, a més, es difonen consells per evitar el malbaratament alimentari.
Després d’un dinar a base de tapes de mercat, a les 15.15 h ens hem endinsat de ple en el món de la literatura gastronòmica amb el Mercat Dominical del Llibre de Sant Antoni. La Fuensanta García, presidenta del mercat; en Pablo Fernandez, llibreter del mercat, i en Leo Coye, escriptor i client del Dominical, han reflexionat sobre la vinculació d’aquest mercat no alimentari amb la gastronomia al llarg dels anys i ens han recomanat un seguit de llibres relacionats amb la cuina i l’alimentació, com ‘Cocina española: gastronomía e historia’, de Nestor Luján i Juan Perucho, o ‘Las Recetas de Carvalho’, de Manuel Vázquez Montalbán’.
A les 16:45h, el xef Hung Fai, ambaixador de Seafood from Norway, ha impartit un taller de cuina, en què hem après a elaborar un poke de salmó noruec, un plat típic d'origen hawaià. Pas a pas hem pogut descobrir que amb una base d’arròs i salmó, acompanyat d’alvocat, mango, cogombre i tomàquets xerri, podem gaudir d’un plat senzill i saludable.
Per acomiadar-nos de la primera jornada de fira, hem gaudit del concert de Maruja Limón i hem participat a les 20 h en un taller de còctels amb Royal Bliss. Hem tastat diferents mixers de la marca (Yuzu, Berry, Ginger Ale, Orange, Lemon…) i hem après a preparar un còctel amb ginebra i Royal Bliss des de l’inici, utilitzant els estris típics de la cocteleria, com la cullera imperial o l’streiner.
Durant tot el dia, els nens i nenes han pogut participar en les activitats infantils de El Culturista i de Mercabarna. D’11.15 a 19 h, han pogut fullejar una selecció de llibres lligats al món de la gastronomia i jugar amb petites parades de mercat i cuinetes de fusta. De 16 a 18.30 h, durant el taller ‘5 al dia’, Mercabarna ha promogut el consum de fruites i hortalisses entre els més petits amb l’elaboració de broquetes de fruita.
A més, de 8.30 a 13 h, TRAM i el Diari ARA han situat una carpa informativa a la parada del tramvia de Glòries on la xef Ada Parellada, del restaurant Semproniana, acompanyada de l’experta en cuina Trinitat Gilbert, han ofert consells sobre com preparar tuppers saludables: Quantes proteïnes hem de menjar? Quina proporció d'hidrats necessitem? Com hem de coure els aliments?
I, com a novetat, aquest any la Confraria de Pescadors de Barcelona ha mostrat als assistents com es fan les subhastes públiques de peix mitjançant una subhasta real tradicional en la qual han pogut participar els assistents pujant pels lots. El participant que para la subhasta al preu “més real” aconsegueix un tiquet de 5€ per descomptar en la seva compra a la peixateria de la fira (Leyva Peixaters, del Mercat de Sants). Si avui no hi heu pogut participar, no us la perdeu dissabte i diumenge!
Demà ens espera un dia carregat de showcookings, degustacions, tallers i moltes sorpreses més!
Donarem la benvinguda al segon dia de la fira amb un showcooking d’aprofitament del pa de la mà de l’espai Consum Responsable, referent de consum conscient a la ciutat de Barcelona, i seguirem amb un taller de llegums d’aprofitament amb Anjalina Chugani. Després de dinar, a les 15 h, aprendrem a preparar sushi de salmó amb verdures en tempura i, a les 18.45 h, sushi de salmó amb alvocat i ceba torrada. A les 17.30h, el xef Rafa Antonín (@rafuel55), que compta amb més de 700.000 seguidors a Instagram, protagonitzarà un showcooking en directe sota el lema de cuina de mercat. Acabarem la jornada amb una degustació de cerveses de la mà de DAMM. A més, igual que avui, els més petits podran gaudir dels tallers infantils de El Culturista i de Mercabarna. Sense oblidar-nos de les subhastes de peix de la Confraria de Pescadors de Barcelona i dels concerts de LANDRY i Da Souza. Podeu consultar l’agenda completa aquí.
No us ho perdeu! Recordeu que ens trobareu d’11.00 a 22h a la plaça de les Glòries per celebrar junts la cuina de mercat i l’alimentació sostenible i de proximitat.
Afegeix un comentari