Arròs de colomí i ceps amb Carles Gaig i Josep Armenteros
- 1 l de brou de colomí
- 360 g d’arròs bomba
- 4 colomins
- 1 pebrot verd italià
- 4 grans d’all
- 80 g de ceps congelats
- 50 ml de vi ranci
- Oli d'oliva verge extra
- Sal
La fira Mercat de Mercats 2025 va ser l’escenari d’un showcooking del cicle ‘Mercats de Forquilla’, un programa que busca posa en valor la cuina tradicional catalana, l’alimentació sostenible i el vincle imprescindible entre gastronomia i comerç de proximitat.
En aquesta ocasió, el protagonista va ser el restaurant Petit Comité, situat al cor de l’Eixample de Barcelona, una aposta per la cuina catalana tradicional amb productes de proximitat i un toc modern. Al capdavant hi ha Carles Gaig, xef reconegut amb una estrella Michelin i Premi Nacional de Gastronomia, i el xef Josep Armenteros, que van preparar un deliciós arròs de colomí i ceps.
Gaig, qui fa més de 50 anys que està als fogons, va remarcar que “no hi ha cap país amb el nostre rebost”. Precissament un dels seus proveïdors de confiança, Carles Herrero Nadal, de la Granja Cal Nadal, ens va apropar al seu producte: les aus del Penedès, com pulardes, capons i colomins.
Elaboració:
- Una estona abans de començar la recepta, passeu els ceps a la nevera perquè es descongelin, posats a sobre d’un colador.
- Salteu els pits i les cuixes del colomí en una cassola a foc viu fins que quedin rostits. Retireu i reserveu els pits (deixeu-hi les cuixes).
- Afegiu a la cassola el pebrot picat, els alls laminats i els ceps tallats. Deixeu-los daurar i afegiu un raig de vi ranci. Flamegeu-ho. Afegiu un pessic de sal.
- Retireu l’excés de greix de la paella, si n’hi hagués massa, i incorporeu el brou de colomí.
- Quan el brou comenci a bullir, afegiu l’arròs. Coeu-ho a foc viu durant 6 minuts, abaixeu el foc i coeu 5 minuts a foc mitjà. Col·loqueu a sobre els pits reservats i passeu-ho al forn 4 minuts.
- Talleu per la meitat els pits perquè el punt de cocció quedi a la vista, i l’arròs ja està a punt.
La quantitat de brou dependrà de l’evaporació i, per tant, de la virulència del foc. Controleu sempre el foc, i poseu més o menys brou guiant-vos per la vista.
Ceps congelats? I tant! L’aigua que retenen en la congelació ha absorbit tot el seu gust i els fa fins i tot més intensos. Feu la prova!

