De les neules als torrons: els imprescindibles dolços nadalencs
Què hi ha millor a Nadal per menjar que uns bons dolços artesans?
Quan arriba aquesta època de l’any tornen els torrons, el panettone, les neules i els polvorons… el fred és menys fred i el Nadal més dolç. Les parades més dolces dels mercats ens parlen d’alguns d’aquests aliments tan típics d’aquesta festivitat.
El forn de Sant Tirs, al mercat de l’Abaceria, ens parla dels seus polvorons, una recepta pròpia i que continua de generació en generació. El més important per fer aquests dolços és “tenir temps i que els ingredients siguin de primera qualitat; sense aquestes dues coses no tindrem uns polvorons bons de debò”. La base per fer polvorons és la farina, el sucre i el llard de porc, i després li podeu afegir canyella, ametlles, o coco, entre d’altres. Els ingredients extra del forn Sant Tirs són un secret, per descobrir-los els haurem de provar!

A Sant Tirs també trobareu panettones, pandoro i stollens. “El panettone i el pandoro són d’origen italià, un de Milà i l’altre de Verona, respectivament. Després tenim el stollen que ve d'Alemanya, de la Baviera, i és un dolç molt típic d'allà també”.
El panettone està fet amb farina de blat, ametlles i fruites confitades, mentre que el pandoro no acostuma a tenir fruites i és característic per la seva forma d’estrella. Tots dos són un imprescindible per Nadal. Per altra banda, el stollen és un dolç alemany fet amb sucre, mantega, ous i farina, i que, com el panettone, també sol portar fruits secs. Té una textura densa i humida semblant a un pastís, però és un pa de forma allargada. Aquesta festivitat els il·lusiona, i fer les seves pròpies receptes encara més.
Un altre dolç típic de Nadal, i de la cuina catalana, són les neules. La neula està formada per un full prim de pasta de farina amb forma de canó. A més de les clàssiques, es poden presentar amb sucre, farcides de xocolata negra, blanca, amb llet…
Si les voleu provar en totes les seves varietats, no dubteu a visitar la parada Torrons Vicens, al mercat de la Boqueria. Allà també trobareu un imprescindible de Nadal: els torrons, la seva especialitat.

Tot i mantenir l’elaboració artesanal típica dels torrons clàssics, com el dur, tou, d’Agramunt o de xocolata, també aposten per torrons innovadors amb sabors originals i sorprenents, com Dulce de Leche, Chupa Chups de maduixa i nata, pernil Enrique Tomás, licor de crema catalana o combinacions de fruites i roses. Aquesta parada destaca per la seva combinació de tradició i innovació.
I, a més, també tenen torrons pensants per a totes les necessitats: sense sucre, ecològics i solidaris…“els torrons han de ser per tothom, ningú es pot quedar sense menjar torró a Nadal”.
No espereu més i compreu els vostres dolços preferits per gaudir de Nadal de la millor manera possible.
